Universitatea „Petre Andrei” din Iași, în colaborare cu Penitenciarul Iași, găzduiește, în perioada 15 martie – 15 aprilie 2021, o expoziție inedită. Astfel, prin intermediul proiectului Expoziție Regională Regiunea Nord-Est se urmărește promovarea obiectelor realizate de către deținuții din penitenciarele județelor din zona Moldovei. Tematica expoziției este reprezentată simbolistica primăverii, mărțisorul.
„ Activităţile artistice organizate şi derulate în mediul de detenţie oferă atât cadrul favorabil descoperirii acestor înclinaţiilor existente, cât şi o modalitate agreabilă şi eficientă de utilizare a timpului carceral. În aceeaşi măsură, arta îi dă posibilitate individului să se descopere şi să descopere lumea înconjurătoare, trăind sentimente pozitive. Aprecierea celor din jur poate contribui la îmbunătăţirea imaginii de sine a persoanelor care ajung în detenţie, iar participarea la activităţi artistice, organizate în interiorul, dar şi în exteriorul locului de deţinere, pot oferi oportunităţi de creare sau de continuare a unor cariere în domeniul artistic”, a precizat Cosmina Marangoci, director adjunct educație Penitenciar.
„În baza parteneriatului existent între Universitatea „Petre Andrei” din Iași, prin Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială și Penitenciarul Iași, desfășurăm, din anul 2012, programe şi acţiuni educative, culturale, terapeutice, de consiliere psihologică și asistență socială comune, vizând facilitarea reintegrării socio-familiale în comunitate a persoanelor care executată o pedeapsă privativă de libertate. Prin această expoziție oferim cadrul favorabil expunerii lucrărilor inspirate din simbolistica primăverii, care constau preponderant în mărțișoare și felicitări, subliniind misiunea socială și educativă a unităților penitenciare și consolidării legăturilor dintre instituțiea penitenciarului, instituțiile educaționale și comunitatea locală, valorizând eficient potențialul artistic. De asemenea, dorim să sensibilizăm membrii comunității, cu privire la problematica reintegrării sociale a persoanelor aflate în executarea unei pedepse private de libertate, a declarat Prof.univ.dr. Cristina Maria Stoica, decanul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială.
Expozanții sunt persoanele private de libertate care au statut de elevi în cadrul Școlii Gimnaziale nr. 41 Iași din cadrul Penitenciarului Iaşi, Penitenciarul Vaslui, Penitenciarul Botoșani. Activitatea este cuprinsă în cadrul Planul de activitate – REGIUNEA N-E EDUCAŢIE ŞI ASISTENŢĂ PSIHOSOCIALĂ – ANUL 2021 înregistrat în unitatea de deţinere cu nr. de înregistrare X/22116 din 29.01.2021 şi presupune implicarea unităţilor de deţinere din Regiunea Nord-Est.