universitati iasi

Facultatea de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași a inițiat proiectul de editare a primului Dicționar de științe politice, relații internaționale și studii europene din România

universitati iasiJoi, 18 iulie, la sediul Facultății de Studii Europene a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a avut loc prima întâlnire de lucru a coordonatorilor proiectului de editare a primului Dicţionar de ştiinţe politice, relaţii internaţionale şi studii europene din România.

 

 

 

Iniţiatoarea acestui proiect este Facultatea de Ştiinţe Politice şi Administrative a Universităţii „Petre Andrei” din Iași, ideea aparținându-i Conf.univ.dr. Daniel Șandru, cadru didactic la această facultate și Președinte al Senatului Universitar. Proiectul este desfășurat în cadrul unui parteneriat între Facultatea de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași,Facultatea de Științe Politice a Universității București și Departamentul de Relații Internaționale și Studii Americane al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca. Cu ocazia întâlnirii de la Cluj a fost semnat și protocolul de partaneriat dintre cele trei instituții care au desemnat câte un coordonator pentru realizarea acestui proiect. Este vorba, pentru Facultatea de Științe Politice a Universității București, despre Conf.univ.dr. Ruxandra Ivan, despre Conf.univ.dr.habil. Sergiu Mișcoiu (pentru Departamentul de Relații Internaționale și Studii Americane a Universității „Babeș-Bolyai”) și despre Conf.univ.dr. Daniel Șandru, pentru Facultatea de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași.

„Am primit cu mult entuziasm propunerea colegului meu, dl. Daniel Șandru, de a participa la editarea primului Dicționar de științe politice, relații internaționale și studii europene din spațiul academic românesc, și asta din mai multe motive. În primul rând, cred că demersul de proiectare și concepere a unui Dicționar este un test de maturitate pentru un cercetător, demonstrând gradul de stăpânire a disciplinei. Apoi, mi se pare că reflecția în domeniul științelor politice, relațiilor internaționale și studiilor europene a trecut în sfârșit, și în țara noastră, în cea de-a doua generație, pe care este, pentru noi, o datorie de onoare să o reprezentăm. Nu în ultimul rând, proiectul este rezultatul colaborării între trei centre universitare cu tradiție, care și-au confirmat capacitatea în cercetare și educație în domeniu. Ne-am propus să cooptăm, pentru redactarea conținutului Dicționarului, atât colegi din generația noastră, cât și colegi mai tineri, cărora sperăm să le oferim astfel șansa de a participa la coagularea unui demers coerent de reflecție asupra domeniului – reflecție pe care o considerăm necesară și oportună în acest moment”, a declarat Conf.univ.dr. Ruxandra Ivan.

La rândul său, Conf.univ.dr.habil Sergiu Mișcoiu a susținut că „acest proiect editorial este unic prin aceea că grupează definiţii şi explicitări sintetice şi intuitive ale celor mai importanţi termeni din domeniile ştiinţe politice şi relaţii internaţionale-studii europene. Absenţa unui dicţionar în domeniile de referinţă menţionate s-a făcut simţită în spaţiul românesc de cel puţin câţiva ani. Sperăm ca prin acest proiect ambiţios să suplinim această carenţă”.

Din punctul de vedere al inițiatorului proiectului, Conf.univ.dr. Daniel Șandru, „necesitatea realizării unui Dicționar de științe politice, relații internaționale și studii europene decurge, înainte de toate, dintr-o simplă constatare: în cei 23 de ani de evoluție postcomunistă, încă fragila comunitate a specialiștilor în domeniul științelor politice nu a produs un instrument indispensabil nu doar mediului educațional universitar, ci și celui social, în care activează toți cei interesați de înțelegerea substanțială ori fenomenală a politicului/politicii, fie că îi avem în vedere pe jurnaliști, comentatori și analiști politici, pe consultanții politici, pe cei care asigură interfața organizațiilor politice ori a instituțiilor publice, pe reprezentanții diverselor organizații non-guvernamentale cu vocație civică sau pe decidenții politici. Sunt bucuros să constat că acest proiect va fi realizat în cadrul unui parteneriat deosebit de onorant și că voi lucra, pentru coordonarea volumului, cu doi specialiști recunoscuți în domeniu, precum doamna profesor Ruxandra Ivan și domnul profesor Sergiu Mișcoiu”.

Daniel Sandru Ruxandra Ivan si Sergiu Miscoiu 1În cadrul întâlnirii de la Cluj, cei trei coordonatori au stabilit ca Dicționarul de științe politice, relații internaționale și studii europene să fie definitivat până la finalul următorului an universitar.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.