MG 1246 resize

Forumul European pentru Diplomație Publică, la a doua ediție

 MG 1246 resizeUniversitatea „Petre Andrei” din Iași a găzduit cea de-a doua ediție a Forumului European pentru Diplomație Publică, organizat de Centrul pentru Diplomație Publică în colaborarea cu universitatea ieșeană și cu Consiliul Județean Iași.

 

 MG 1147 resizeVă doresc bun venit din partea comunității academice a Universității „Petre Andrei” din Iași. Noi am participat și la prima ediție, care a avut loc anul trecut la București, și unde am propus ca a doua ediție să aibă loc la noi. Mă bucur că astăzi îi avem prezenți pe fondatorii acestui centru, Excelențele lor Teodor Meleșcanu și Cristian Diaconescu. De asemenea, salut prezența în sala și oapetelui nostru constant, domnul consilier prezidențial Iulian Chifu, a declarat în deschiderea evenimentului, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași.

 

Dan Dima, directorul Centrului pentru Diplomație Publică a mărturisit că, fără sprijinul acordat de domnii Teodor Meleșcanu și Cristian Diaconescu, astăzi nu am fi vorbit despre diplomație publică în România. „Sunt foarte bucuros că am ajuns la cea de-a doua ediție a acestui form de diplomație publica, concept care încearcă să cucerească și România. Colegii noștri din străinătate ne vor arăta modul în care diplomația publică ajută la bunăstarea țării. Diplomația publică este o știință la fel ca matematica. Sper ca domnul Cristian Diaconescu să accepte propunerea mea de a fi președinte de onoare a Centrului pentru Diplomație Publică”, a conchis acesta.

 MG 1142 resizeForumul European pentru Diplomație publică a fost împărțit în două părți. În prima parte au vorbit principalii invitați, printre care Consilierul Prezidențial Iulian Chifu, care a mulțumit centrului și universității pentru invitație și a vorbit despre ”mai multe fețe ale diplomației publice și mai multe unghiuri din care aceasta poate fi privită, mai ales și în contextul conflictului din Ucraina”

 MG 1170 resizeCristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași, a declarat că un astfel de forum este foarte important și speră ca și cea de-a treia ediție să aibă loc tot în Iași. „Sunt președintele EuroRegiunii Siret-Prut-Nistru, care cuprinde trei orașe din România și 25 de raioane din Republica Moldova. Avem parteneriate foarte bune cu orașe din Ucraina, astfel încât am dezvoltat o euroregiune mixta cu partea europeană, cu țări care nu fac parte din Uniunea Europeană. Este în interesul nostru ca Ucraina și Republica Moldova să adere la Uniunea Europeană”, a completat Cristian Adomniței. Teodor Meleșcanu, directorul Serviciului Român de Informații, a mărturisit că ”pentru mine ca profesor fenomenul de diplomație publică este o sintagmă contradictorie pentru că diplomația în sine este un act secret. Diplomația publică nu este o invenție a lumii globalizate, cred ca este la fel de veche ca diplomația oficială. Diferența dintre cele două este că în ceea ce privește diplomația publică omul de rând a început să fie interesat de ceea ce se întâmplă în jurul lui”. MG 1181 resize

 MG 1195 resizeLa rândul său, Cristian Diaconescu a ținut să precizeze faptul că „avem această dezbatere într-o instituție de învățământ superior și nu într-o instituție a statului, iar acest fapt se întâmplă tocmai pentru că suntem încă la un nivel basic în ceea ce privește dezvoltarea diplomației publice în țara noastră”. Mai mult, acesta a anunțat înființarea în cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași a unui program de studii postuniversitare în Diplomație Publică, la care vor preda specialiștii români și străini, cu expertiză  în acest domeniu. Dan Dima a completat că, în parteneriat cu UPA din Iași, se va înființa Institutul pentru Diplomație Publică menit să fundamenteze standardele acestui concept nou pentru România și care să asigure formarea de specialiști în dezvoltarea acesteia.

 MG 1243 resizeÎn partea de a doua a forumului au urmat conferințele reputaților specialiști în domeniu. La ediția din acest an au fost invitați – Sean Aday – Directorul Institutului pentru Diplomație Publică și Comunicare din cadrul George Washington University – Statele Unite ale Americii/ Washington DC, PJ Crowley – Fost Purtător de Cuvânt al Departamentului de Stat al SUA și profesor al GW University, Eytan Gilboa – Prof Dr. și Director al Școlii de Comunicare din cadrul Universității de la Tel Aviv (Întemeietorul Annenberg Communication School), Alistair Burnet – Realizator BBC World Service, Indra Adnan – Președinte Soft Power LTD, Patricia Yates – Director al VisitBritain, Alejandro Estivil Castro – Diplomat în cadrul Ambasadei MEXIC în Londra, Sven Irmer – Fundația Konrad Adenauer – Germania, și specialiști din țară. De asemenea, la eveniment au participat Radu Magdin, Dan Cărbunaru, Sabina Fati.

 

Forumul European pentru Diplomație Publică reprezintă un eveniment la care participă decizionali români și străini, mediul academic și cercetători din țară și din străinătate, diplomați, oameni de afaceri, reprezentanți ai societății civile. 

 MG 1245 resize  MG 1269 resize  MG 1206 resize
 MG 1215 resize  MG 1223 resize  MG 1232 resize
0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.