În perioada 31 martie – 2 aprilie 2023, comunitatea filosofilor din România s-a adunat pentru prima ediție a Stărilor Generale ale Filosofiei la Universitatea Babeș-Bolyay Cluj-Napoca. Mark Bucuci, cercetător în cadrul Fundației Academice „Petre Andrei” din Iași, a participat la eveniment și a avut o intervenție în cadrul panelului „Cum popularizăm filosofia (media, podcast-uri, rețele sociale, cursuri online și predare ID).

Ediția curentă a fost organizată de Departamentul de Filosofie și Centrul de Filosofie Aplicată. din cadrul Facultăţii de Istorie şi Filosofie a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca.  Conf. univ. dr. Ciprian Mihali și a reușit să creeze cel mai incluziv forum cu putință pentru articularea problemelor specifice celor cu interese profesionale în câmpul filosofiei. În cadrul panelurilor au avut loc discuții cu privire la mizele cercetării în filosofie (cu insistență pe internaționalizarea rezultatelor cercetării). Un alt subiect relevant abordat a fost starea filosofiei în școli și licee (cu insistență pe felul în care se construiește cariera de profesor în filosofie). În cadrul evenimentului s-au pus bazele pentru constituirea unei instituții private care să formuleze public, să promoveze și să verifice operaționalizarea intereselor profesionale ale comunității filosofilor din România. A fost investigată, de asemenea, problema popularizării filosofiei. A fost invocată o inserție cât mai eficientă a filosofiei în câmpul social prin media, podcast-uri, rețele sociale, cursuri online și predare ID.

Evenimentul a reunit, la Cluj profesori, cercetători, studenți din marile centre universitare românești, îndeosebi de la facultățile de Filosofie din București, Cluj, Iași și Timișoara, dar și din licee din alte orașe ale țării. Obiectivul principal al acestei întâlniri a vizat lansarea unei dezbateri naționale cu privire la situația filosofiei în România, înțeleasă ca profesie, ca domeniu de studiu și de cercetare, ca materie de reflecție și instrument de înțelegere a devenirilor lumii actuale.

Manifestarea a mai găzduit și un concurs de dezbateri între echipe de studenți din cele patru facultăți de Filosofie din țară (București, Cluj, Iași, Timișoara) pe teme tratând despre provocări ale societății contemporane.

Prima ediție poate fi urmărită accesând acest link.