Prezent la Iași, la invitația comunității academice a Universității „Petre Andrei” din Iași, Mihai Șora, filosof și eseist, membru de onoare al Academiei Române, le-a mărturisit studenților și cadrelor didactice din Aula Magna că „Iașul este orașul inimii mele”.

Mihai Șora a susținut prelegerea inaugurală, cu tema „MAESTRU-DISCIPOL”, V i d e o q u o d d i c i s, „TIMPUL LUMINOS AL ÎNSOȚIRII Văd (înțeleg) ceea ce spui”, în deschiderea celei de a XXVII-a ediții a Sesiuni Naționale de comunicări științifice, „Dimensiuni contemporane ale dezvoltării. Fundalul românesc al sincronizării europene”, desfășurată în perioada 7-8 iunie 2019.

Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a rememorat prima întâlnire pe care a avut-o cu Mihai Șora.  „Este cel mai dificil, pentru mine, să vorbesc, pe scurt, despre un intelectual public și civic cum este domnul Mihai Șora. Domnule profesor, prezenta Dumneavoastră aici este una dintre cele mai mari bucurii instituționale de la înființarea acestei universități care, la anul, împlinește 30 de ani de la înființare. În martie 1990 am făcut o deplasare la București, împeună cu președintele și rectorul fondator Petru P. Andrei, fiul Savantului Petre Andrei, alături de Mihai Gheorghe un alt fonator,, și ne-ați primit în audiență și aprobat memoriul privind aprobarea înființării acestei instituții de invățământ privat. Este o onoare să vă avem, din nou, alături de noi”, a conchis acesta.

„Putem spune, din start, că această a XXVII-a ediție a Sesiuni Naționale de comunicări științifice este una de succes datorită prezenței domnului Mihai Șora. Totodată, ediția din acest an este una bogată, dar aș remarca lansarea volumului, coordonar împreună cu Prof.univ.dr. Doru Tompea, pe care îl pregătim de trezi ani de zile, respectiv „Două decenii de comunism în Iașul universitar. Presa studențească”
, a precizat Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul UPA din Iași.

Conf.univ.dr. Anca Tompea a transmis recunoștința, în numele Senatului de la UPA, pentru prezența domnului Mihai Șora și a doamnei Luiza Palanciuc-Șora, în cadrul comunității academice de la UPA.  „A fi alături de Mihai Șora. Atât de aproape, a-l asculta, este un moment unic de emoție și sentimente care nu se pot descrie în cuvinte. A transmite că cel mai important moment din viață este copilăria, sau cât de importantă este iubirea, da, iubirea, ne trimite la lucrurile simple pe care le uităm sau le pierdem”, a completat Conf.univ.dr. Anca Tompea.

În deschiderea sesiunii a avut loc proiecția filmului „MAESTRU – DISCIPOL” V i d e o q u o d d i c i s, „TIMPUL LUMINOS AL ÎNSOȚIRII Văd (înțeleg) ceea ce spui”, al cărei protagonist este Mihai Șora, iar poeta Luiza Palanciuc – Șora a făcut câteva precizări cu privire la proiecție. „Mie îmi revine sarcina delicată de a vorbi despre Mihai Șora, prin Mihai Șora. Dincolo de eseistul, filosoful, omul de stat, efemerul ministru al Educației preț de 6 luni, Mihai Șora este o stare de spirit. Am încercat să surprind această stare în cotidian, iar initial nu aveau scopul de a deveni publice. Am ales să proiectăm astăzi un film în care Mihai Șora povestește relația lui cu timpul, și își foloseste relația lui cu felul acesta de a se proiecta în timp, într-un fel natural, care conferă unicitate. A fost ideea mea, gândind că există această inflație a termenului maestru”.

„Lucrul cel mai de preţ pe care un învăţăcel îl primeşte de la un mai-ştiutor nu este ştiinţa acestuia, după cum nu este nici lista de cărţi pe care ar trebui să le citească ori să le cunoască pe dinafară; nu este un set de reguli, precepte, norme de repetat şi respectat. Nimic din toate acestea nu are o mai mare cuprindere decât chiar drumul pe care cei doi – învăţăcel şi maestru – îl fac împreună. Ei se sprijină şi se conduc unul pe altul, iar timpul pe care îl petrec laolaltă este luminat, din bun început, de vibraţia fiecăruia; ei se mişcă în acelaşi plan, nu pe niveluri diferite, sunt pe aceeaşi cărare, pe aceeaşi orbită. Cuvântul-cheie al legăturii dintre cei doi este cuvântul însoţire: fiecare îl însoţeşte pe celălalt”, a spus Mihai Şora.

După proiecția filmului a urmat discuția cu publicul, iar Mihai Șora a răspuns la întrebările adresate de studenții și cadrele didactice. Făcând referire la importanța modelului din viața fiecărei persoane, Mihai Șora consideră „dacă nu ai nici un model, trebuie să faci efortul imens de a-l găsi și proiecta din propria energie. A avea un model este o facilitate care ți se oferă, ai după ce să te orientezi pentru a face pașii pe care trebuie să îi faci. Calci pe niște urme. Se întâmplă să nu ai aceste urme și să trebuiască să îți găsești singur calea. E mai bine să un model. Îți ușurează înaintarea în viață. Însă, trebuie să ți se potrivească acel model”.

În finalul primei părți, Mihai Șora a oferit fiecăruia câte un desen cu autograf.

Conf. univ.dr. Teodora Prelipcean, coordonatorul sesiunii de comunicări, a prezentat modul în care se vor desfășura lucrările pe secțiuni și a mulțumit tuturor pentru înscriere.

Programul sesiunii de comunicări științifice a continuat cu lansarea volumului coordonat de Prof. univ.dr. Doru Tompea și Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Două decenii de comunism în Iașul universitar. Presa studențească”, apărut la Editura Institutul European.
Programul sesiunii va continua și mâine cu o serie de workshop-uri și mese rotunde pe teme privind „Alegerile europarlamentare 2019. Între predicțiile sondajelor de opinie și rezultatele de la urne. O analiză pentru regiunea de Nord-Est, România”, „Problemele acutale ale învățământului universitar de stat și privat. Cauze și soluții”, „Deficitul forței de muncă. Analiză regional și context national”, „Etica și deontologia profesiei de psiholog. Repede vechi și noi conform Colegiului Psihologilor din România”, „Rolul disponibilității materne în dezvoltarea limbajului copilului mic” și „Cum să abordezi cu success interviul de angajare”.