MG 8932 resize

Președintele României, Traian Băsescu, în vizită la UPA din Iași

 MG 8932 resizePreședintele României, Traian Băsescu, a avut duminică o întâlnire cu Rectorul, decanii facultăților și membrii  Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, în cadrul unei ședințe extraordinare a acestui organism academic, prezidată de Prof.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului Universitar.  Timp de o jumătate de oră președintele a discutat cu conducerea UPA si cu studenții prezenți la întâlnire pe teme precum sistemul de învățământ superior românesc, relațiile dintre universități și studenții din Republica Moldova care studiază în România.

 

 

 MG 8844 resizeProf.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași, a declarat că întreaga comunitate academică a Universității este onorată de prima vizită a unui președinte în exercițiu în instituție. ”Ne onorează prezența dumneavoastră, Domnule Președinte, în cadrul Universității noastre, și aș vrea să fac trei comentarii. Dumneavoastră  ați avut un rol important, în 2005, în a ralia partidele politice, astfel încât să fie semnat Pactul pentru Educației. De asemenea, ați administrat, prin Comisia Prezidențială, foarte bine coagularea și aplicarea Legii Nr.1/2011 a Educației, lege care a introdus principii, articole de lege care aduc universitățile private la standardele celor de stat. Nu în ultimul rând, ați mai fost în spațiile Universității noastre, acum patru ani, când UPA a pus la dispoziție un spațiu pentru Consulatul Republicii Moldova de la Iași”, a declarat rectorul UPA.

 

 MG 8874 resizeTraian Băsescu, președintele României, a mulțumit din nou conducerii Universității pentru gestul extraordinar de a oferi spațiu pentru Consulat. ”Există, aici, una dintre puținele universități de la care aflu că Legea Educației Naționale este una bună. Dacă aș merge la „Spiru Haret”, probabil că m-ar lua cu pietre. S-a creat o competiție egală între universitățile de stat și cele private. Această lege este considerată, la nivel european, drept cea mai modernă. Nu am fi avut învățământ de performanță fără ea”, a precizat președintele.

 MG 8935 resizeProf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul UPA, l-a întrebat pe Traian Băsescu cum  evaluează perspectiva existenței în România doar a  învătământului superior  de stat, în condițiile în care piaaț este afectată de practici neconcurențiale ale universităților de stat. Traian Băsescu a  specificat că nu crede că se va ajunge să avem doar o singură formă de învățământ, respectiv cel de stat, și a admis înseamnă ”o necinste faptul că universitățile de stat au foarte multe locuri cu taxă. Fenomenul a fost generat de guverne, care nu au avut suficiente fonduri”.

 MG 8908 resizeÎn cadrul întâlnirii cu comunitatea academică de la UPA din Iași,Traian Băsescu a rememorat și experiențe de dinainte de a fi Președinte al României.  Lect.univ.dr. Mark Bucuci l-a întrebat pe Președinte dacă au existat profesori care să îi transmită o atitudine care să îi fie de folos în în cele două mandate. ”A existat profesorul Oargă, un ardelean, cu care făceam psihologie.  De câte ori intram în laboratorul său găseam harta României Mari și ne spunea că noi trebuie să știm ce semnificație are această hartă și că trebuie să purtăm această hartă și  tricolorul în suflete”, a răspuns președintele.  MG 8891 resize

 

În finalul întrevederii, Președintele României, Traian Băsescu, a ținut să mulțumească din nou conducerii UPA din Iași  pentru gestul de a oferi, cu titlu gratuit, sediu pentru Consulatul României, precizând că „așa cum m-ați mai ajutat o dată, sunt sigur că o să mă mai ajutați. Gestul dumneavoastră, domnule Rector, a fost foarte foarte important, în condițiile în care, la nivelul autorităților locale, nu s-a putut găsi o soluție vreme de câțiva ani”.

 MG 8851 resize  MG 8857 resize  MG 8898 resize
 MG 8925 resize  MG 8944 resize  MG 8963 resize

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.