În perioada 22-26 august 2022, Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a participat la cea de a XIV-a ediție a Universității de Vară de la Râmnicu, al cărei organizator a fost Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER). Tema din acest an a fost „Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării’’.

Deschiderea oficială a manifestării a avut loc la Complexul Brâncovenesc, în prezența președintelui executiv  IICCMER Daniel Șandru, a consilierului de stat Cătălina Galer (Administrația Prezidențială), a secretarului de Stat Irina Dumitrița Solomon (Cancelaria Prim-ministrului), a senatorului scoial-democrat Liliana Sbîrnea, a deputaților Alexandru Muraru (reprezentant special al guvernului pentru Promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și Xenofobiei) și Gabriel Avrămescu, precum și a unor reprezentanți ai administrației publice locale: Sorin Cîrjan (primarul Municipiului Râmnicu Sărat) și Daniel Marian Țiclea (prefectul Județului Buzău).

Pe parcursul celor cinci zile au avut intervenții Emil Hurezeanu, Ambasadorul României în Austria (intervenție online), Dinu Zamfirescu, președintele Consiliului Științific al IICCMER, Prof. univ. dr. Michael Shafir, de la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Liviu Tofan, fost director-adjunct al Radio „Europa Liberă”, Prof. univ. dr. Doru Tompea, președintele Consiliului de Administrație al Universității „Petre Andrei” din Iași. Prof. univ. dr. Doru Tompea a mărturisit ca de la vârsta de 8 ani tatăl sau l-a pus sa asculte Europa LIBERĂ. „De acolo aflam ce se petrece în lume și, mai ales, în România, ceea ce nu apărea in presa oficială; chiar în perioada în care, vremelnic, am fost liderul studenților ieșeni, Europa LIBERĂ a fost adevarată voce a libertății

Universitatea de Vară de la Râmnicu Sărat – Pedagogia Memoriei și Datoria Neuitării este prima de acest fel din România destinată studierii sistemului represiv comunist. Participanții vor avea oportunitatea de a se implica în dezbateri și de a asista la prelegeri susținute de reprezentanți ai IICCMER, experți străini, istorici și cercetători în domeniul comunismului și post-comunismului românesc și est-european”, se arată într-un comunicat de presă al IICCMER.