Comunitatea academică a Universității „Petre Andrei” din Iași a oferit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa domnului Prof.univ.dr. Marius Turda, directorul Centrului de Studii Umanisto-Medicale al Universității Oxford Brookes din Marea Britanie.

Mă simt deosebit de onorat să fiu la Iași, să primesc această distincție, mai ales că această universitate poară numele lui Petre Andrei. Un om care a fost un simbol al luptei împotriva fascismului, un gânditor original și care a inaugurat o gândire anti-rasistă de care ar trebui să fim mândri și să ne aducem aminte. Expoziția intră în dialog cu trecutul dificil pe care îl avem, puțin cunoscut”, a mărturisit Prof. univ. dr. Marius Turda.

Laudatio a fost prezentat de către Prof. univ. dr. Daniel Șandru, cadrul didactic în cadrul Facultății de Științe Politice și Administrative și directorul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Un privilegiu pentru universitatea noastră, aceea de a oficia o ceremonie de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa domnului Profesor Univ. Dr. Marius Turda. E o colaborare demarată prin intermediul ICMMER și am constat că există direcții comune de cercetare pe care le putem reuni. La universitate, de ani buni, se promovează opera sociologului Petre Andrei care, în 1927, a fost primul pe continentul european care a scris despre fascism într-o abordare critică”, a precizat Prof. univ. dr. Daniel Șandru.
La eveniment a fost prezent și Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, care i-a conferit titlul de cetățean de onoare al Iașului Profesorului Marius Turda.

În cadrul evenimentului de ieri a fost vernisată și expoziția „Știință și etnicitate III: de la raseologia sovietică la monografia antropologică”, realizată de Prof. univ. dr. Marius Turda – Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University. Conceptul expozițional va fi prezentat de Prof. univ. dr. Marius Turda, Dr. Mioara Anton, Prof. univ. dr. Doru Tompea și Dan Mihai Țălnaru.

Expoziția va putea fi vizitată, în intervalul 23 martie – 23 aprilie, de luni până vineri, în Foaierul Aulei Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași.