Profesorul și scriitorul Stelian Tănase a susținut o lecție de istorie, la UPA, pe tema – „Un secolul urât și scurt – secolul XX”

foto 1_resizeProf.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași a salutat prezența profesorului Stelian Tănase, „care este un prieten al comunității academice a UPA, dar și al meu, personal. Manifestarea de astăzi o înscriem într-un proiect generos, „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, prin care marcăm 25 de ani de postcomunism și o retrospectivă a acelor vremuri. Tema prelegerii este una incitantă, am avut două conflicte globale în care oamenii s-au urât între ei, iar secolul XX a fost unul urât despre care se va mai scrie mult”.foto 2 DT_resize

În deschiderea conferinței, Prof.univ.dr. Stelian Tănase a precizat faptul că nu s-a gândit foarte mult la secolul XX, cu toate că este născut în această perioadă, dar cu cât au trecut anii a fost captivat de această temă. „Ceea ce citesc eu, în prezent, 90% sunt cărți care vizează acest secol, autori care au scris despre această perioadă”.
Politologul a explicat, pentru studenții prezenți în Aula Magna, de ce secolul XX a fost unul scurt. „Așa cum ne spun câțiva istorici acest secol a început la 28 iunie 1914, când a avut loc atentatul de la Sarajevo, supranumit și „Împușcătura care s-a auzit în toată lumea”, când au fost uciși arhiducele Franz Ferdinand și soția sa, ducesa Sophie Albina Chotek, de către extremistul sârb Gavrilo Princip. Poate să fie anectodic, dar nu este. Acea zi, acel glonț marchează o schimbare de paradigmă care a creat tot secolul XX”.
foto 4 ST_resizeDespre secolul al XIX-lea, istoricul Stelian Tănase a precizat că a fost unul lung, care a început în jurul anului 1789 până în 1914 și a fost reprezentat de singurul ciclu istoric în care burghezia a preluat puterea cu valorile ei, fiind catalogat drept secolul trimfului burgheziei, în timp ce secolul XX este cel al intelectualității. „Secolul intelectualității este cel al masacrelor și nu în ciuda intelectualității, nu în pofida ei, ci cu ajutorul, sprijinul și modelele intelectuale impuse de intelectualism. Bolșevismul și fascismul sunt două construcții intelectuale, niște artefacte, niște utopii construite la tablă, cu creta, pe care mai târziu niște intelectuali au încercat la tablă să le pună în operă”, a completat acesta. Mai mult, Stelian Tănase afirmă faptul că „secolul XX se naște dintr-o reacție antiburgheză”, care se vede la Marx foarte bine și la toți criticii capitalismului.
foto 3 ST_resizeÎn ceea ce privește partea urâtă a secolului XX, Prof.univ.dr. Stelian Tănase a declarat că această perioadă „uitată” încă ascunde multe lucruri și urâte și frumoase, dar pe care astăzi, se pare, le ignorăm. „A fost o reacție după 89 de a uita trecutul, de a-l pune în paranteze, de a-l ascunde în beci, în arhive și cred că nu merită acest tratament. Secolul XX a fost cel mai rău de după cel al ciumei, al XIV-lea. După aceea am intrat în Renaștere, iar civilizația europeană, cea pe care o cunosc și din care mă trag, a înflorit. Au fost câteva sute de ani de maximă înflorire care s-au prăbușit la începutul Primului Război Mondial, când paradigma s-a schimbat și am intrat într-un secol al masacrelor. Dacă atunci ne-a omorât ciuma și a lichidat o treime din populația Europei, acum ne-am omorât noi pe noi. A fost un secol cu zeci de milioane de morți produși de oameni, nu de o epidemie. Noi pe noi ne-am masacrat în acest secol care este cel mai urât, repet, după cel al ciumei”.
În a doua parte a zilei, Prof.univ.dr. Stelian Tănase își va lansa la Iași cea mai recentă carte – „Dracul și mumia” – o poveste pasionantă, relatată de patru beţivi, şi plasată de autor în timpul Războiului Rece, în Europa – Moscova, Berlin, Paris, Viena, Praga.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.