Anul aniversar al Universității „Petre Andrei” din Iași s-a încheiat astăzi, 16 decembrie 2021, printr-un eveniment omagial important pentru comunitatea academică. Personalitatea și activitatea intelectuală a patronului spiritual al universității, savantul Petre Andrei, a fost evocată cu prilejul împlinirii a 130 de ani de la naștere. În acest sens, a fost lansat cel mai recent număr al Revistei POLIS, cu tema Petre Andrei. 130 de ani la naștere.

Prof. univ. Dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrației al Universității „Petre Andrei” din Iași, a arătat faptul că „Universitatea „Petre Andrei” din Iași a reprezentat și reprezintă un proiect academic important la nivel național: anul acesta marcăm 30 de ani de la înființarea, în 1991, a  Universității „Petre Andrei” din Iași (UPA). Este un moment aniversar, în care rememorăm încercările și provocările noastre de pe piața academică, dar și realizările pe care UPA din Iași le-a obținut, având în vedere faptul că, din peste 100 de universități private, câte erau înființate după 1990, au mai rămas funcționale și viabile foarte puține. Iar printre acestea ne aflăm și noi.

Prof. univ. Dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a subliniat complexitatea celui mai recent număr al Revistei POLIS și a precizat faptul că următorul an, în 2022, se vor aniversa 100 de ani de la nașterea lui Petru P. Andrei, fiului savantului Petre Andrei: Evenimentul de astăzi marchează încheierea anului aniversar al UPA din Iași, pentru că în acest an, 2021, universitatea noastră a împlinit 30 de ani de la înființare. Și tot în acest an se împlinesc 130 de ani la nașterea savantului Petre Andrei, patronul spiritual și cel care a dat numele instituției noastre. Încheiem acest an aniversar cu omagierea savantului printr-un număr special al Revistei POLIS, în cuprinsul căreia sunt contribuții de excepție ale unor personalități din domeniul sociologiei, filosofiei și științelor politice.

La eveniment au participat și o parte din contribuitorii acestui număr. Prof. univ. Dr. Petre Dumitrescu, Profesor Emeritus al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași și fost profesor la UPA, a subliniat viziunea savantului Petre Andrei asupra sociologiei, despre care a spus că are o vocație aparte în măsura în care oferă un cadru general pentru a înțelege ce este și cum este lumea în care trăim. Sociologia conferă instrumentele teoretice și metodologice de a explica rațional, cu argumente logice față de lumea iluziilor, fantasmelor, viselor și a tot ceea ce face pe om să-și uite sinele.  Prof. univ. Dr. Anton Carpinschi, fondator al Facultății de Științe Politice și Administrative de la UPA, a pus accentul pe drama savantului. „Printre ultimele gânduri transmise de Petre Andrei celor patru fii înaintea tragicului său sfârșit a fost și acela de a nu face politică și de a nu cădea în pasiunea jocurilor pentru putere. Am aflat despre acest teribil avertisment direct de la unul dintre fiii savantului, profesorul Petru P. Andrei pe care, în calitate de tânăr asistent la Facultatea de Filosofie, am avut onoarea să în cunosc la începutul anilor 1970 în sala de lectură a Bibliotecii Centrale Universitare din Iași.  Prof. univ. Dr. Cătălin Turliuc a evocat personalitatea lui Petre Andrei ca membru al masoneriei. Savant și om politic cu o carieră strălucită și un nemeritat tragic destin, Petre Andrei ilustrează intelectualitatea românească interbelică democratică, fidelă valorilor și principiilor lumii moderne din fazele incipiente ale genezei și cristalizării acesteia. Din păcate, o categorie nu foarte numeroasă, ramasă în afara mrejelor ideologiiloe totalitare active în epocă,  fascismul și comunismul. Florin Cîntic, istoric și directorul Arhivelor Naționale Române – Filiala Iași, a menționat că este o onoare să pună la dipoziție fotografii și documente din arhiva familiei Andrei. Au mai avut intervenții și Prof. Univ. Dr. Valeriu Ciucă și Prof. Univ. Dr. Cristina Gavriluță.