Senatul UPA se implică în problemele legate de migrație și muncă în România

Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost reprezentată, la sfârșitul săptămânii trecute, prin persoana doamnei Conf.univ.dr. Anca Tompea, Președintele Senatului, la conferința ”Migrație și muncă în România”, organizată de către Coaliția pentru Drepturile Migranților și Refugiaților (CDMiR). Am participat la atelierul de lucru legat de problematica evaluării și recunoașterii studiilor și calificărilor cetățenilor străini din statele terțe în România. Discuțiile intense și constructive s-au concentrat pe legislația de care e nevoie pentru calificare/recalificare/recunoaștere cu scopul integrării rapide și eficiente pe piața muncii. Reunirea în plen a atelierelor a continuat discuțiile pe tema accesului cetățenilor străini din state terțe la piața muncii din România și posibilele soluții legate de condițiile de acces aplicate străinilor din statele terțe pentru obținerea unui loc de muncă în România” a declarat Conf.univ.dr. Anca Tompea.

La eveniment au participat factorii de decizie cu atribuții în domeniul muncii, educației și recunoașterii diplomelor, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, specialiști din mediul academic, de afaceri. În cadrul evenimentului a fost lansat studiul ”Emigrația forței de muncă înalt calificate din România. O analiză a domeniilor cercetare – dezvoltare, medicină și tehnologia informației”, din cadrul proiectului proiectului Dezvoltarea unei rețele de organizații active în domeniul migrației (EMINET). Documentul cuprinde evaluarea situației emigrației românilor cu calificare înaltă, precum și efectele pe care plecarea specialiștilor le are asupra perspectivelor de dezvoltare și inovare.

Conferința a marcat încheierea proiectului Dezvoltarea unei rețele de organizații active în domeniul migrației (EMINET), derulat pe parcursul a doi ani, în perioada 01.01.2016 – 31.12.2017, de Asociația Română pentru Promovarea Sănătății (ARPS), prin Centrul de Documentare și Cercetare în Domeniul Integrării Imigranților (CDCDI), în parteneriat cu Asociația Academia de Advocacy din Timișoara și Centrul de Cercetare și Comunicare Interculturală (CCCI) din Iași. Proiectul a fost co-finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.