Sociologul Petre Andrei a fost evocat cu prilejul Sărbătorii Sfântului Andrei

petre-andrei-foto-3-1În ajunul zilei de 30 noiembrie 2016, zi a Sfântului Andrei, Cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, care și-a luat crucea și l-a urmat pe Hristos, creștinând popoarele de la Nord de Dunăre, Senatul Universității „Petre Andrei” din Iași și Liga Studenților au evocat, în Aula universității, personalitatea Savantului Petre Andrei, mentorul spiritual al instituției noastre.

img_3466Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Fundației Academice „Petre Andrei” și al Consiliului de Administrației al UPA, a remarcat faptul că că anul acesta se împlinesc 125 de ani de la nașterea Savantului Petre Andrei, sociolog, filosof, om politic, care, sosit la Iași în anul 1910 a urmat cursurile Facultății de Litere și Filosofie a Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, fiind remarcat de profesorii săi Dimitrie Gusti și Ion Petrovici, pentru inteligența, perseverența și capacitatea de muncă a studentului, care a și obținut singura bursă de merit acordată în acel an universitar.

img_3469La 15 iunie 1913 Petre Andrei își încheie studiile universitare cu „Magna cum Laude”, iar rectorul Constantin Stere dispune scutirea de taxe pentru obținerea diplomei de licență. În anul 1914 Petre Andrei urmează cursurile seminarului de Logică și Istoria Filosofiei de la Universitatea din Berlin, condus de A.Riehl, iar la Universitatea din Leipzig frecventează cursurile marilor profesori Wilhelm Wundt, Eduard Spranger, Ernst Cassirer, K. Schmidt., care l-au ajutat la întocmirea tezei de doctorat cu subiectul sociologia valorii.

Profesorul Doru Tompea a subliniat faptul că odată cu începerea primului război mondial Petre Andrei revine în țară, iar în perioada 1916 – 1918 va participa la Războiul pentru Întregirea Neamului. Deși orfan de tată, beneficiind de un certificat de paupertate, fiind scutit de a participa la război, Petre Andrei se va înscrie ca voluntar în efortul de reîntregire națională: la 20 martie 1915, a fost repartizat la Regimentul 38 Infanterie, iar între 7 iulie și 9 septembrie 1916 urmează cursurile Școlii de Ofiței Rezervă de la Târgoviște, iar de la 1 noiembrie 1916 va fi trimis la Regimentul nr. 13 „Ștefan cel Mare”, în cadrul căruia va participa la război. Cu zece zile înainte de a ajunge la regiment, Petre Andrei îi adresează mentorului său, Prof. Ion Petrovici următoarea scrisoare: „Voi aplica concepția filosofică că viața nu prețuiește prin ea nimic, ci valoarea ei provine din idealul căreia este pusă. Idealul nostru este așa de mare și sfânt, încât vedeți de ce nu mă neliniștește deloc gândul morții”. Pe front, Petre Andrei se va distinge prin acte de eroism în luptele de la Valea Oituzului, Slănic și Valea Cașinului; pentru toate actele sale de bravură demonstrate în războiul de Reîntregire a Neamului, Petre Andrei va fi decorat, la sfârșitul războiului, cu cele mai înalte distincții ale statului român: „Steaua României”, „Coroana României”, „Crucea de Război cu barete”.img_3474
20161130091613481În  final, Prof. Doru Tompea a apreciat înființarea Departamentului Centenar în cadrul Guvernului României, coordonat de Prof.univ.dr. Daniel-Florin Șandru, menționând că UPA din Iași va fi prezentă cu inițiative, proiecte, evenimente care să marcheze Marea Unire.

 

 

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.