În perioada 6-13 iulie 2021, 15 studenți de la specializările psihologie și asistență socială, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, au beneficiat de un stagiu de practică, în regiunea Piemonte, Torino, din Italia. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ASPIR – Angajarea studenților prin Parteneriate Inovative Regionale, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial Capital Uman 2014 – 2020, număr contract POCU/626/6/13/130351.

Timp de opt zile tinerii au putut vizita instituții și asociații de profil pentru specializările Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială. Astfel, în prima zi, studentii au avut parte de o întâlnire cu domnul Carlo Colomba, Presedintele INFOR ELEA – Smart Business Academy, instituția care a facilitat toate întâlnirile din perioada stagiului. Acesta le-a prezentat aspecte legate de formarea continuă profesională în Italia. „În Italia doar 8 % dintre angajati urmează un program de formare profesională continuă pe an. Într-o lume care este în continuă schimbare este foarte important să fii mereu la curent cu tendințele pieței muncii. La noi se vorbește foarte mult despre șomaj și mai puțin despre oportunități pentru reducerea acestuia. Șomajul, în randul tinerilor, în Italia este de 30%. Ceea ce face INFOR ELEA este să vină în sprijinul persoanelor care doresc să fie active pe piața muncii. Cred că este foarte important pentru voi, ca studenți, să nu încercați să inventați ceva, ci să inovați ceea ce deja există”. În a doua parte a zilei s-a mers la centrul de zi pentru tinerii majori cu dizabilitati, Consorzio intercomunale servizi sociali Pinerolo.  „Suntem bucuroși să vă avem aici pentru că reprezintă un schimb de experiență și pentru noi. Vă aflați într-un centru educativ unde, pe timp de zi, organizăm diverse activități pentru acești tineri”. În cadrul întâlnirii au fost prezentate serviciile sociale și modul în care sunt organizate conform legilor din Italia.

În următoarele zile tinerii au mers la mai multe instituții, printer care și Consulatul General al Romaniei din Torino, unde au fost întâmpinați de domnul consul Laurențiu-Mircea BABEI. În cadrul întâlnirii au fost abordate subiecte care vizau problemele întâmpinate de românii din diaspora, precum violența în familie, traficul de minori, dar și sindromul badantelor. „Italia este campioană în ceea ce privește violența în familie. Dacă partenerul de viață este cetățean român, în baza Convenției de la Viena, poliția are abilitatea de a notifica centrul consular cu privire la măsurile pe care le-a impus. Cel mai greu este atunci când sunt și minori prinși la mijloc. Este un subiect sensibil. Tribunalele pentru minori, mai ales cele din Liguria si Piemonte, scot copiii de sub tutela părintilor. Este o zonă cu un dramatism major, iar incidența cazurilor este de 4-5 cazuri pe lună”, le-a transmis tinerilor consulul Laurențiu-Mircea Babei.

Studenții au avut parte de întâlniri cu reprezentați ai unor asociații care oferă servicii sociale pentru diverse categorii de persoane. O astfel de întâlnire a fost cu reprezentanții de la Gruppo Abele, un ONG din Torino, fondat în 1964, care oferă servicii sociale pentru oamenii străzii, pentru persoanele sărace, persoanele dependente de droguri, imigranți, dar se ocupă și de traficul de minori din țările africane. „Obiectivul nostru, în ceea ce privește persoanele dependente de droguri, nu constă în a încerca să schimbăm persoana dependentă, ci să o asistăm, să empatizam cu ea și să îi oferim suportul necesar pentru a putea decide singura să se schimbe”.  A fost organizată o vizită și la Asociatia CARITAS, din Cuneo, unde studenții au putut vizita unul din centrele în care persoanele nevoiașe pot primi o masă calda, dar și un adăpost de noapte.

Vizita de la sediul ziarului L’ Eco del Chisone le-a stârnit tinerilor curiozitatea cu privire la cum un eveniment devine o știre publicată, dar și despre importanța presei chiar și pentru domeniul psihologiei și asistenței sociale. „Ne bucurăm să vă avem aici. Acest ziar se bucură de astfel de vizite de peste 15 ani, dar voi sunteți primul grup pe care îl primim după pandemie. Suntem un ziar săptămânal, care apare miercurea și acoperă 90 de comune. Săptămâna de lucru începe joia, cu o ședința de redacție, în care analizăm ultimul număr, dar îl abordăm și pe următorul. Particularitatea unui ziar local îl reprezintă faptul că jurnaliștii nostri nu sunt străini de viața din comunitatea locală”, le-a transmis Paola Molina, directoarea ziarului.

În ultimele zile ale stagiului de practică s-a mers la Asociatia Gineprodue care se ocupă de bărbații alcoolici și toxico-dependenți. Discuțiile au vizat metodele utilizate de psihoterapeuții, terapeuții si personalul asociației în lucrul cu persoanele dependente. O altă vizită a fost la Asociatia Forma Libera care se ocupă de violența împotriva femeilor și a minorilor. Rossella Fornero, directoarea asociației, le-a prezentat studentilor istoricul și activitățile pe care le desfășoara, cât și măsurile legislative pe care autoritățile din Regiunea Piemonte le implementează. Ultima asociația vizitată a fost Rifugio Re Carlo Alberto, Diaconia Valdese, o asociație care cuprinde mai multe structuri: un azil de bătrâni și refugiul Re Carlo Alberto al cărei obiect de activitate îl reprezintă lucrul cu persoanele care suferă de boala Alzheimer sau alte forme de demență, dar și îngrijirea persoanelor vârstnice. Marcelo Galetti lucrează de peste 20 de ani pentru Diaconia Valdese și le-a prezentat studenților activitățile pe care le desfășoară. „Acest loc există din 1998 și era o moșie. Un preot l-a cumpărat pentru a-l transforma într-un adăpost. Se cheamă refugiu pentru că se adresează persoanelor care sunt refuzate în alte locuri, iar numele de Carlo Alberto este pentru onoarea regelui din Savoaia care a luptat pentru drepturile civile. În ultimii 20 de ani acest loc s-a specializat în tratarea bolilor precum demența, respectiv Alzhemeir”.

Acesta a fost primul stagiu de practică organizat în cadrul proiectului ASPIR – Angajarea studenților prin Parteneriate Inovative Regionale. O nouă serie de studenți vor beneficia, anul viitor, de o vizită similar, cu o altă serie de studenți din cadrul specializărilor mențtionate. „Aceste stagii de practică, în Italia, urmăresc ca studenții să dobândescă competenţe profesionale care să-i ajute în cariera profesională. Doresc să le mulțumesc domnului PH. D.  Carlo Colomba și doamnei Diana Mitrofan, din partea INFOR ELEA, pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestei vizite, cât și partenerului nostrum din proiect, Fundația Alături de Voi România. Studenții au putut vedea și cunoaște lucruri și locuri noi care cu siguranță îi vor ajuta în parcursul lor profesional, dar și personal”, a precizat Anca Tompea, manager proiect.