În perioada 20-27 iulie 2021, 9studenți de la specializările drept, economie și științe politice, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, au beneficiat de un stagiu de practică, în regiunea Piemonte, Torino, din Italia. Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului ASCED – Angajare sustenabilă și competitivitate pentru studenții din domeniul economic și drept, implementat de Centrul de Dezvoltare Socială T&CO, în parteneriat cu Fundația Alături de Voi România, în perioada 24 septembrie 2020 – 23 septembrie 2022, co-finanțat prin Programul Operațional Sectorial Capital Uman 2014 – 2020, număr contract POCU/626/6/13/130352.

În cele opt zile, cât a durat stagiul de practică, tinerii au putut vizita instituții și asociații de profil pentru specializările Facultăților de Drept, Economie și Științe Politice și Aministrative. Astfel, în prima zi, studentii au avut parte de o întâlnire cu domnul Carlo Colomba, Presedintele INFOR ELEA – Smart Business Academy, care le-a prezentat tinerilor aspecte legate de legislație din Italia privind partea de formare profesională, dar a realizat și prezentare a situației economice actuale, de după ridicarea măsurilor impuse de pandemie și măsurile impuse de autorități pentru a ajuta firmele să reziste din punct de vedere financiar. În a doua parte a zilei, studenții au vizitat societatea Frandent Group, din comuna Osasco, regiunea Piemonte, care oferă servicii agricole. Aici studenții au putut afla despre cât de important este sectorul agricol pentru economia întregii Italii, dar cu precădere în zona Piemonte, dar și măsurile pe care statul le-a luat pentru a veni în sprijinul agricultorilor în perioada pandemică, din punct de vedere fiscal, respectiv beneficiile oferite acestora, cât și din punct de vedere legislative, în vederea susținerii antreprenorilor locali și a produselor locale.

În următoarele zile tinerii au mers la mai multe instituții, printre care și Consulatul General al Romaniei din Torino, unde au fost întâmpinați de domnul consul Laurențiu-Mircea BABEI. Tinerii au avut parte de o discuție interactivă cu domnul consul și au putut lua pulsul comunității românești din zona Piemonte. De asemenea, au fost discutate aspecte legislative legate de diferente dintre Italia și România, privind anumite proceduri legate de acte, dar s-a pus accent și problemele cu care se confruntă românii care ajung în Italia din punct de vedere juridic sau economic. Mulțumim Consulatului General al României din Torino, în special domnului consul Laurențiu Mircea Babei pentru disponibilitatea și timpul acordat studenților. Astfel de vizite sunt utile pentru studenți pentru că urmăresc ca aceștia să dobândescă competenţele profesionale care să-i ajute în cariera profesională. Totodată, doresc să mulțumesc INFOR ELEA, domnului Carlo Colomba și doamnei Diana Mitrofon, pentru tot sprijinul acordat în organizarea și derularea acestui stagiu de practică”, a precizat Roxana Ateșoae, manager de proiect.

În a patra zi a stagiului de practică studenții au mers la sediul ziarului L’ Eco del Chisone, un săptămânal din zona Piemonte. Tinerii au fost întâmpinați de doamna Paola Molina, directoarea ziarului, care le-a prezentat structura ziarului și le-a explicat modul în care un eveniment, care are loc în comunitatea lor, devine o știre publicată. Discuțiile au vizat importanța mass-mediei pentru domeniile drept, economie și științe politice, dacă existe articole care să vizeze probleme specific pentru cele trei specializări dar și aspecte legate de codul deontologic al meseriei de jurnalist. Paola Molina le-a făcut un scurt istoric al ziarului, pornind de la înființarea acestuia, din 1906, iar jurnaliștii prezenți la întâlnire au povestit despre modul în care se lucrează într-o redacție, dar și despre munca pe teren.

În ultima zi, din cadrul stagiului de practică din Italia, studentii au vizitat Incubatore Universita di Torino.  Incubatorul de afaceri și procesul de transfer de tehnologie la Universitatea din Torino are ca obiectiv valorificarea comercială a rezultatelor cercetării academice prin crearea, promovarea și susținerea de noi întreprinderi care utilizează cunoștințe intensive.  Astfel, incubatorul de afaceri poate fi definit ca o „instituție de legătură”, întrucât reunește activitățile universității și partea industrială asociată acționând ca un facilitator în punctul în care se întâlnesc cunoștințele derivate din cercetarea academică și abilitățile de management al afacerilor.

Acesta a fost primul stagiu de practică organizat în cadrul proiectului ASCED – Angajare sustenabilă și competitivitate pentru studenții din domeniul economic și drept. O nouă serie de studenți vor beneficia, anul viitor, de o vizită similar, cu o altă serie de studenți din cadrul specializărilor mențtionate. Astfel de stagii de practică urmăresc ca studenții să dobândescă competenţele profesionale care să-i ajute în cariera profesională. Le mulțumesc domnului Carlo Colomba și doamnei Diana Mitrofan, din partea INFOR ELEA, pentru tot sprijinul acordat în organizarea acestei vizite, cât și partenerului nostru din proiect, Fundația Alături de Voi România. Studenții au putut vedea și cunoaște lucruri și locuri noi care cu siguranță îi vor ajuta în parcursul lor profesional, dar și personal, a precizat Roxana Ateșoae, manager proiect.

   Detalii tehnice:

Perioada de implementare a proiectului: de la 24/09/2020 până la 23/09/2022.
Proiectul cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020 și are o valoare totală de 4 749 066,06 lei.

Informații suplimentare legate de proiect:
Manager proiect: Roxana Ateșoae
Tel: 0758 028 613
www.asced.centruldezvoltaresociala.ro