Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei”din Iași, (UPA) a fost prezent astăzi la conferința „Trei decenii de democrație în România. Repere ale sincronizării Euro-Atlantice”, organizată de Sucursala Iași a Fundației Colegiului Național de Apărare.
Rectorul UPA a susținut prezentarea cu tema „Raportările actorilor politici din România postcomunistă față de ideea europeană”.
Europenizarea României nu a fost un proces lent, ci unul greu, cu multe piedici. Din fericire, România este membru al UE, iar la învățarea modelului european contribuie foarte mult românii din diaspora. Migrația a făcut ca România să piardă o parte importantă din forța de muncă, însă există o compensație: europenizarea rapidă a celor din diaspora și transmiterea modelului celor de acasă”, aprecizat Prof.univ.dr. Sorin Bocancea.

În cadrul conferinței au mai avut prezentări Gl. Conf. Dr. Vasile RomanDrumul României europeana trecut prin NATO, Lect.univ.dr. Lucian-Dumitru DîrdalăAnul 1989 și schimbarea de regim în România. O abordare comparativă și Col. Dr. Mircea TulicăRepere ale jandarmeriei române înainte și după 1989.

La eveniment au fost prezenți și Cristian Vasile PETCU, Președintele Fundației Colegiului Național de Apărare, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași și Lia Anton, Președintele interimar Sucursala Iași a Fundației Colegiului Național de Apărare. Din partea UPA a participat și Conf. Univ. dr. Teodora Prelipcean, prorector pentru activitatea didactică și de cercetare.