UPA din Iași a donat Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți „Opera Omnia” a Savantului Petre Andrei și „Enciclopedia României”, ediția 1938, varianta reeditată

foto_Balti_7Conducerea Universității „Petre Andrei” din Iași a donat Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți câte un set din „Opera Omnia” a Savantului Petre Andrei, varianta bilingvă (română-engleză) și un exemplar din „Enciclopedia României”, în patru volume, ediție anastatică a originalului editat în perioada 1938-1943 și elaborat sub patronajul Regelui Carol al II-lea, lucrare tipărită la Editura Tipo Moldova.

foto_Balti_6Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație al UPA, a prezentat argumentele care au stat la baza acestui gest. „La înființarea universității am avut, în primul rând, ideea unui proiect cultural, acela de a edita și reedita opera mentorului nostru spiritual Petre Andrei. Astăzi am înmânat un act de donație domnului rector prin care universitatea noastre a donat ediția bilingvă a Operei Omnia a Savantului Petre Andrei. În 1992 am început cu profesorul Petru P. Andrei, unul din cei patru fii ai lui Petre Andrei, o grandioasă activitate de a restitui sau de tipări pentru prima dată manuscrise din creația tatălui său. În 1997 când am avut onoarea de a avea o întâlnire cu Maiestatea Sa Regele Mihai la Iași, intermediată de Înalt Prea Sfinția Sa Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, i-am înmânat Maiestății Sale prima restituire de care aminteam, Jurnal. Memorialistă. Corespondență și am deschis-o la pagina 88, unde nota, în jurnalul zilei, pe 27 iunie, Petre Andrei o zi fastă dar și fatidică. Fastă pentru că Petre Andrei a fost președintele comisiei de bacaluareat a marelui Voievod Mihai, dar fatidică pentru în timpul examenului Carol al II-lea a fost anunțat că rușii au invadat Basarabia. Printre alte proiecte editoriale și culturale am tipărit și această ediție anastatică a Enciclopediei României, ediția din 1938m sub Înaltul Patronaj al Regelui Carol al II-lea și, ulterior al Regelui Mihai. Din cele șase volume nu au apărut decât patru pentru că în 1964 regimul Antonescu a sistat această apariție care a fost coordonată de Dimitrie Gusti, mentorul spiritual al Savantului Petre Andrei.”.

foto_Balti_5Prof. univ., dr. hab. Ion Gagim, Rectorul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți, a mulțumit Universității „Petre Andrei” din Iași pentru „frumoasa și prețioasa donație”.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.