Ziua Mondială Antifumat, 31 mai 2019, a fost marcată la Universitatea „Petre Andrei” din Iași, prin organizarea mesei rotunde „Cunoaște-i, nu stigmatiza”, de către Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Iași, în parteneriat cu UPA din Iași.

Din partea universității au participat Conf. Univ. Dr. Anca Tompea, Președintele Senatului, Prof. univ. Dr. Cristina Maria Stoica, Decanul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială și Lector univ.dr . Roxana Ateșoae, cadru didactic,coordonator activitate de practică studenți.

„Colaborările dintre cele două instituții, UPA și CPECA au fost mereu în beneficiul studenților noștri. Țin să vă anunț că, la universitatea noastră, se va desfășura, în curând, prin intermediul Centrului de Dezvoltare Socială T&CO, un proiect de practică pentru studenți. Mă bucur că sunt prezenți, astăzi, în Aulă, angajatori, pentru că noi putem veni cu proprii studenți în aceste locuri de practică iar, în final, o parte dintre ei să fie angajați”, a precizat Conf. Univ. Dr. Anca Tompea, în deschidere evenimentului.

Obiectivul principal al campaniei naționale vizează creșterea nivelului de informare și sensibilizare a angajatorilor, în vederea diminuării riscurilor asociate consumului de droguri, stigmatizării și marginalizării sociale a consumatorilor de droguri și a consumatorilor dependenți.
În cadrul acestui eveniment, studenții Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, în calitate de voluntari ai CPECA, au participat activ la identificarea modalităților practice de facilitare a accesului consumatorilor de droguri la diferite categorii de servicii de asistență socială și psihologie. Au aflat că această categorie de persoane reprezintă un segment al societății, care trebuie sprijinit de familie, dar și de studenții de astăzi, viitori absolvenți, în calitate de specialiști. Dependența sau adicția pe care drogurile o dau organismului, nu se poate rezolva doar prin voință, ci prin ajutorul specializat care va fi oferit de studenții noștri. Astăzi, am conștientizat și vom transmite și celor cu care lucrăm, că oamenii sunt mai mult decât dependența lor și că odată pusă eticheta socială de dependent de droguri, este dificil de înlăturat. Împreună însă, vom putea conlucra pentru ca societatea să înțeleeagă necesitatea reintegrării acestor persoane. Felicit CRPECA pentru munca depusă în sprijinul acestor persoane, căci, într-o lume a disputelor și a individualității, această invitație la umanism este binevenită, a precizat Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica.

În cadrul acestei activităţi, specialiștii CPECA Iași au prezentat rezultatele studiului național privind situația consumului de droguri în România, cu accent pe cele două județe, Iași și Vaslui, standardele sistemului național de asistență, precum şi aspectele particulare ale consumatorului ocazional de droguri și ale consumatorului dependent de droguri.

„CUNOAŞTE-I, NU DISCRIMINA!” este o campanie fundamentată pe un studiu calitativ, care evidenţiază faptul că poziţionarea grupului vulnerabil al consumatorilor de droguri de către opinia publică, în general, şi de către anumite categorii profesionale sau servicii de asistenţă, este în opoziţie cu poziţia grupului majoritar şi cu „valorile sociale majoritare”, ceea ce face ca primul grup să fie discriminat şi să devină „ştire negativă”.

La masă rotundă au participat angajatorii din județele Iași și Vaslui.