Evenimentul organizat la Universitatea Petre Andrei din Iași a făcut parte din seria de manifestări desfășurate de Primăria Municipiului Iaşi, prin Casa de Cultură „Mihai Ursachi” a Municipiului Iași, în parteneriat cu Universitatea „Petre Andrei” şi Colegiul Naţional „Costachi Negruzzi” din Iaşi, în perioada 18-22 Decembrie 2019, pentru a marca cei 30 de ani de libertate.

În deschiderea manifestării, Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a susținut o conferință în care a evocat semnificația evenimentelor din decembrie 1989 pentru accederea României la valorile libertății și democrației.

Academicianul Răzvan Theodorescu: „Revoluția română a început la 14 decembrie la Iași”.

Prezent la Iași, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, Academicianul Răzvăn Theodorescu a declarat, în Aula Magna a Universității „Petre Andrei” din Iași, faptul că revoluția română de la 1989 a pornit de la Iași.
„Ceea ce s-a făcut la Iași, pe baza documentelor pe care le avem, este o capodoperă de organizare conspirativă, de o inteligență deosebită. Niște ingineri, de la CUG, cărora li s-au adăugat ulterior niște scriitori, au organizat admirabil un manifest care precede manifestul de la Timișoara de peste două zile și de la București de peste o săptămână. Este primul document al revoluției. La Timișoara și București insurecție, la Iași un proiect, care nu poate fi eliminat de nimeni, care a fost desăvârșit și celelalte două orașe. Puteți fi mândri, ca ieșeni, pentru că spiritul revoluției de aici a pornit.”

La dezbatere a participat și Prof.univ.dr. Petre Roman care a remoemorat studenților ziua de  21 decembrie 1989, din București. „Acum, când vă vorbesc despre baricada dinainte, aceasta a putut să reziste datorită tinerilor,care aveau 15-16 sau 17 ani. Baricada de la Inter a început să se formeze în ziua de 21 decembrie, pe la ora 14. În dimineața zilei fusese un discurs al lui Ceaușescu, convocat de el, cu gândul că masa aceea de oameni îl va asculta și îi vor da dreptate pentru ceea ce întâmplase la Timișoara. A fost un calcul complet grești, dezastruos și în cele din urmă tragic pentru el, în schimb luminos pentru țară. Pentru că, din cei 150 de mii de oameni convocați în fața balconului sediului CC, astăzi Piața Revoției, s-a pornit brusc un protest împotriva lui. Toate materialele de susținere a lui, lozincile și panourile au fost aruncate la pământ și lumea a început să îl huiduie pe Ceaușescu”.