Prof.univ.dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație și Prof. univ. Dr. Daniel Șandru au participat, aseară, la Gala Centenarului Filmului Românesc.
Centenarul Filmului Românesc a încheiat caravana dedicată reunirii simbolice a regiunilor istorice ale României Mari, prin Gala din 18 decembrie 2019. La eveniment au participat zeci de personalități din lumea cinematografiei, Irina-Margareta Nistor, Vlad Ivanov, Ileana Popovici, Stere Gulea, Vlad Rădescu, Ioana Pavelescu, Ion Sapdaru, Ovidiu Niculescu, Daniel Busuioc, Adrian Păduraru, Teodor Corban,  Mihai Chirica, primarul Municipiului Iași, primarii localităților prin care a ajuns proiectul, parteneri, jurnaliști și consultanți din cinema.

Unul dintre proiectele-fanion ale Programului Centenar gândit la Iași pentru intervalul 2017-2020 este, neîndoios, „Centenarul Filmului Românesc”. Un proiect de anvergură, care și-a propus să reunească simbolic provinciile istorice sub semnul magic al cinematografiei și care a însemnat, între altele, parcurgerea în caravană a mii de kilometri și poposirea, pentru proiecții de film și discuții între specialiști, actori și public, în 103 localități din România, Basarabia și Bucovina de Nord, ajunge la final în perfectă împlinire. Municipalitatea ieșeană nu poate să fie altfel decât onorată de faptul că ideea acestui proiect, însuflețită de Andrei Giurgia și colegii săi, a plecat de la Iași spre a se deschide către toți românii și spre a le oferi acestora posibilitatea de a valoriza, prin intermediul filmului românesc, memoria celor 100 de ani trecuți de la instituirea statului nostru modern, ca urmare a celor trei Mari Uniri din miraculosul an 1918: cea a Basarabiei (pe 27 martie), aceea a Bucovinei (pe 28 noiembrie) și cea a Crișanei, Banatului, Maramureșului și Transilvaniei cu Regatul României (pe 1 decembrie)”, a precizat Prof. univ. dr. Daniel Șandru, Coordonatorul Departamentului Iașul Centenar al Primăriei Municipiului Iași.

Universitatea „Petre Andrei” din Iași a fost partenerul academic al Centenarului Filmului Românesc.