Cea de a XXXI-a ediției a Sesiunii Naționale de Comunicări Științifice,  a Universității „Petre Andrei” din Iași, a debutat astăzi, 23 iunie 2023. Seria evenimentelor a fost deschisă de ceremonia de conferire a titlului de Doctor Honoris Causa Profesorului univ. dr. Emil Verza și a fost urmată de lansarea cărții doamnei Prof. univ. dr. Anca Munteanu, Psihologia Transpersonală. Peregrinaj dincolo de văl. Volumele I și II. Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași,  a urat succes lucrărilor sesiunii. „Salut prezența unui vechi membru al comunității academice a UPA, doamna Profesor Anca Munteanu, care este și Doctor Honoris Causa al universității noastre. Mă bucur că astăzi comunitatea noastră academică va mai primi un nou membru, pe domnul Profesor Emil Verza. Domnia Sa face parte dintre personalitățile care au fost înainte de a primi recunoașterea publică a comunității UPA, prin faptul că sprijinit în carieră pe unii colegi de ai noștri. Ne bucurăm că putem, astăzi, să recunoaștem public contribuția domnului profesor Emil Verza la dezvoltarea resurselor umane de la instituția noastră.”

Conf. Univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului, a mărturisit auditorului căeste un lucru onorant pentru noi să avem astăzi psihologii de vârf din România. Am dedicat această primă zi psihologiei, datorită faptului că sunt prezenți, la universitatea noastră, doamna Prof. univ. dr. Anca Munteanu, prietena noastră, alături de distinsul domn Prof. univ. dr. Emil Verza”.

Laudatio a fost realizat de către Lect. Univ. dr. Lavinia-Maria Pruteanu, Prodecanul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială. „Asistăm astăzi la un eveniment deosebit prin care Senatul Universității „Petre Andrei” din Iași își exprimă admirația și prețuirea pentru un remarcabil om de știință, remarcabilul Profesor Emil Verza. În acest context, ne face plăcere să oferim câteva repere biografice semnificative care au fundamentat procesul edificării de sine. S-a născut pe meleaguri ardelene, într-o frumoasă zi de 21 noiembrie 1938, loc în care îți finalizează și studiile primare. Următorul reper al educației este Sibiu, în anul 1957, abolviind prestigiosul Liceu Gheorghe Lazăr. Harta psihologică a devenerii cărturești desemnează capitala României pentru studiile universitare.licențiat al Facultății de Psihologie, secția filosofie în cadrul Universității din București, în 1962, domnul Emil Verza și-a susținut, în 1971, doctoratul în domeniul psihologiei, cu teza „Conduita verbală a școlarilor mici”. În perioada 1962-1968 lucrează la logoped la Centrul Interșcolar de Logopedie și profesor în învățământul preuniversitar din București. Din 1968 începe cariera universitară parcurgând toate gradele didactice, iar în 1993 devine profesor universitar doctor și conducător de doctorate”.

Prof. univ. dr. Emil Verza a mulțumit comunității academice de la UPA pentru distincția conferită. „Sunt mândru și îmi exprim mulțumirile mele pentru Senatul Universității „Petre Andrei” din Iași, pentru grija manifestată față de valoarea și promovarea valorilor științifice românești. Vreau să vă asigur că pentru mine nu reprezintă doar o distincție deosebită, ci și o încurajare și o mobilizare pe care simt nevoia să adopt în realizarea unor noi lucrări, în punerea în valoare a unor noi idei. Este dificil totuși, deși am o experiență prin celelalte două titluri care mi-au mai fost acordate, dat fiind starea emoțională care mă pătrunde, asemeni unui fir roșu prin tot organismul și mai ales la nivelul psihicului”.

În a doua parte a deschiderii sesiunii a avut loc lansarea cărții doamnei Prof. univ. dr. Anca Munteanu,  Psihologia Transpersonală. Peregrinaj dincolo de văl. Volumele I și II, Editura For You. Volumele au fost prezentate de Prof. univ. dr. Dinorel STĂNCIULESCU și Ana-Maria DATCU, Redactor-Șef, Editura For You. Conf. univ. dr. Anca Tompea, moderatorul lansării, a precizat faptul „anul trecut a fost declarată cartea anului. Vă asigur că o veți ține minte pentru cariera voastră, pentru întregul parcurs profesional, dar și personal”.

Conf. univ. dr. Teodora Prelipcean, coordonatorul sesiunii, a mulțumit tuturor celor prezenți pentru înscriere și le-a transmis mult succes în cadrul lucrărilor pe secțiuni și a prezentat seria de evenimente care vor avea loc mâine, 24 iunie 2023. Astfel, de la ora 11.00, în foaierul Aulei Magna, va avea loc vernisajul expoziției „Expoziției Războiul din Ucraina văzut prin ochii copiilor”, iar de la ora 11.30, în Aula Magna, va avea loc lansarea numărului 40 al revistei POLIS și a suplimentului aniversar al reviste, Polis 10 – serie nouă. Începând cu ora 12.00, va începe dezbaterea Statutul actual al științelor politice, iar de la ora 14.30 va avea loc lansarea de cartePandem(i)ocrația – de Dan Pavel.