MG 3757 resize

Angajabilitatea tinerilor, oportunități de carieră

 MG 3757 resizeCe se caută pe piața muncii? Ce așteptări au studenții  de la viitorul job? Ce este dispus statul român să ofere tinerilor din punct de vedere al carierei?, sunt doar câteva din întrebările pe care tinerii prezenți la conferința, găzduită de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, – ”Angajabilitatea tinerilor, oportunități de carieră” – le-au putut adresa direct reprezentanților instituțiilor ce au răspuns afirmat invitației deputatului Costel Alexe, organizatorul evenimentului.

 MG 3763 resizeInspectoratul Școlar Județean Iași a fost reprezentat de doamna Claudia Tănase, Inspector  școlar pe discipline tehnice, care le-a povestit tinerilor cum poate  inspectoratul să  vină în sprijinul lor în momentul în care sunt în căutarea unui loc de muncă. ”Din păcate, orientarea și consilierea profesională în școli este deficitară din cauza faptului că există un număr insuficient de cabinete cu acest profil. Totuși, în ceea ce privește, la nivelul județului Iași, situația parteneriatelor încheiate între școală și intreprinderi putem afirma faptul că cele mai mutle se înregistrează în domeniul mecanic, fiind urmat de turism și alimentație publică și comerț”.

 MG 3776 resizeDirectorul Direcției Județene de Sport și Tineret Iași, Ciprian Paraschiv, le-a transmis studenților un sfat. ”Ce aș face eu dacă aș fi în locul vostru astăzi? Mi-aș face un ONG și aș încerca să aplic pentru proiecte cu finanțare europeană, m-aș afilia cu instituții, pentru că se pot câștiga bani astfel. Direcția Județeană de Sport și Tineret Iași vine în sprijinul vostru pe partea de consiliere, unde vă putem învăța cum să scrieți un CV, o scrisoare de intenție sau cum să vă prezentați la un interviu”.

 MG 3780 resizeGabriela Vasilache, directorul executiv al Agenției Județene de Ocupare a Forței de Muncă Iași a prezentat o statistică la nivel european în ceea ce privește rata șomajului în rândul tinerilor. ”Dacă dorești să ai succes pe piața muncii este foarte important să fii competitiv. Nu trebuie să vă agățați de funcții pentru că acestea sunt trecătoare. Strategia Europa 2020 are ca țintă, în ceea ce privește România, un grad de ocupare a forței de muncă de 75%, iar  noi suntem în prezent la 56%. În luna iunie a acestui an Comisia Europeană a făcut un apel către Parlamentul European pentru combaterea șomajului în rândul tinerilor, întrucât erau 6 milioane de persoane cu vârsta cuprinsă între 16-25 de ani care nu aveau un loc de muncă. Mai mult, erau state, precum Grecia sau Spania, unde unu din doi tineri nu aveau un  job”, a completat Gabriela Vasilache.

 MG 3798 resizeÎn final, deputatul Costel Alexe și-a exprimat dorința ca în viitor ”universitățile să nu mai pregătească foarte buni angajați, ci tineri antreprenori”Evenimentul găzduit de Universitatea ”Petre Andrei” din Iași a fost gândit în contextul în care absolvenții de studii superioareși tinerii, în general, sunt cei mai afectați la nivelul anual al șomajului. 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.