AFIS 28 APRILIE 2014 model 2 resize

Despre terapia asistată de animale, la UPA din Iași

AFIS 28 APRILIE 2014 model 2 resizeCâinele este cel mai bun prieten al omului sau, mai nou, câinele este folosit în terapie pentru a contribui la procesul de vindecare a pacienților. Despre importanța animalelor în viața oamenilor, în terapie și despre  beneficiile muncii cu ființele necuvântătoare s-a discutat în cadrul prelegerii – „Interacțiunea om-animal – terapia și activitățile asistate de animale”, organizată de Facultatea de Asistență Socială și Sociologie din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași.

 

 MG 7313 resizeAnimalele sunt ființe care fac exact ceea ce gândesc, sunt ființe simple  și pentru copii e mult mai ușor de interacționat cu ele decât cu oamenii. Sunt mai oneste și nu apar disonanțe între ceea ce simt și gândesc. Animalele oferă creativitate pentru sănătate și pot ajuta la identificarea sau depistarea unui diagnostici Terapia asistată de animale presupune un set de proceduri care sunt inserate pentru a crește eficiența procedurilor de terapie. De exemplu, putem introduce simpla prezență a unui animal într-o terapie de tip psihopedagogică sau consiliere pentru a crește eficiența acesteia”, a mărturisit în deschiderea prelegerii, Conf. univ. dr. Alina Rusu, cadru didactic al Universității Babeş-Bolyai, Cluj Napoca.

Mai mult, aceasta a precizat că „conform studiilor științifice, oamenii care lucrează cu animale sunt mai puțin predispuși la boli cardiovasculare și fac față mai ușor stresului. Totodată, câinii, asemeni nouă, sunt noduri în rețelele sociale și pot facilita comunicarea cu pacienții și relațiile terapeutice”.

 MG 7390 resizeElles Van der Beck, reprezentanta Fundației Izvor și coordonatoarea activităților de la Parcul „Arca lui Noe”,din Bârnova-Iași, le-a povestit celor prezenți la prelegere despre Norocel, câinele folosit în terapie în cadrul centrului și despre acțiunile pe care le desfășoară cu ajutorul animalelor.

Dacă vrei să vorbești despre terapia asistată de animale trebuie să fii terapeut sau iubitor de acestea. Eu nu mă regăsesc în nici una din cele două poziții menționate anterior. Abia când am început să lucrez la Bârnova, după ce ne-am mutat la casă, am sesizat importanța animalelor în viața oamenilor. Asta și pentru că a trebuit să ne luăm o pisică pentru că aveam șoareci. Astfel, numărul animalelor a crescut. Norocel este un cățel găsit pe stradă și care a venit la noi și l-am îngrijit ca pe un copil. E prietenul cel mai mare al nostru, a devenit o persoană de nădejde pentru fetele cu care lucrăm. Eu îl simt ca pe un trimis al lui Dumnezeu”, a povestit Elles Van der Beck. Mai mult, aceasta a adăugat că, în acest an, fundația pe care o coordonează a reușit să obțină fonduri pentru a dezvolta terapia asistată de animale. MG 7383 resize

 MG 7286 resizeProf.univ.dr. Cristina Stoica, coordonatorul evenimentului și decanul Facultății de Asistență Socială și Sociologie, a declarat că acest eveniment era necesar atât pentru specialiștii de la Asistență Socială cât și pentru cei de la Facultatea de Psihologie.

Denumirea prelegerii are un istoric vechi, derivă din ceea ce reprezintă relația dintre om-animale – persoane cu dizabilități. Animalele ne-au fost alături din timpurile cele mai vechi și în perioadele cele mai grele. În ceea ce privește terapia asistată, câinele este regele, iar în cadrul acestei prelegeri am încercat să prezentăm exemple clare de astfel de terapii, atât din Iași, cât și din Cluj”, a conchis decanul.   

La Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj se desfășoară un curs post universitar, pe o perioadă de șase luni, cu tema „Terapia și activitățile asistate de animale pentru persoanele cu nevoie speciale”.

 MG 7331 resizeLa eveniment au participat psihologi, specialiștii care lucrează cu persoanele cu dizabilități, cu persoanele de vârsta a-III-a, copiii, părinții și iubitorii de animale și a fost lansată și cartea „Interacțiunea om-animal. Elemente de etologie aplicată și terapie asistată de animale”, de Alina Rusu.

 Participantii la prelegere  au putut să interacționeze cu câteva dintre animalele de la Parcul Arca lui Noe. MG 7368 resize

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.