Despre umorul studențesc în România comunistă cu Toni Grecu şi invitaţii săi
Cel de-al cincisprezecelea eveniment din cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”, al cărui temă a fost umorul studențesc în România comunistă, a făcut ca cele peste două ore alături de Toni Grecu și invitații săi să treacă pe nesimțite la UPA din Iaşi. Invitații la eveniment au rememorat în prezența studenţilor, a cadrelor didactice și a elevilor liceelor partenere perioada în care umorul studențesc reprezenta „o formă de manifestare a nemulțumirilor, pentru că altfel nu se puteau exprima public”, după cum a precizat Toni Grecu.
Printre invitați s-au numărat prof.univ.dr. Corneliu Dumitriu (fost șef al comisiei culturale a UASCR şi iniţiatorul galelor Amfiteatru, desfăşurate în anii 1983-1984),dr. Iulian Șerban (fost conducător al brigăzii umoristice „Seringa”), actorul Gabi Lazăr (fost membru al grupului Ars Amatoria), artistul Radu Ștefan și Valentin Darie (cunoscut membru la trupei umoristice Divertis). Coordonatorul evenimentului a fost Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iaşi, fost lider al studenţilor şi susţinător al formaţiilor umoristice studenţeşti în anii ’80.
„Dacă până acum am vorbit despre Ceaușești și despre crizele gestionate de către comunişti, despre victimele comunismului, despre legislația din perioada comunistă, am decis ca acum, înainte de vacanță, să abordăm o temă mai veselă, pentru că și în comunism s-a râs, chiar dacă vorbim de un râs în ilegalitate”, a precizat în deschiderea evenimentului Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași și coordonatorul proiectului.
„Umorul studențesc ne-a ajutat foarte mult să trecem prin aceea perioadă grea și mă bucur, de asemenea, că cei mai mulți dintre voi nu vor mai trebui să treacă niciodată prin așa ceva. Datorită Brigăzii „Seringii” am trăit momente de neuitat, momente care ne-au ajutat să trecem peste aceea perioadă urâtă a anilor ’80, cu detașare și ironie”, a precizat dr. Iulian Șerban, lider al „Seringii” din cadrul UMF din Iași din anii ’80, „cea mai veche brigadă studențească de satiră și umor”, așa cum a subliniat Prof.univ.dr. Doru Tompea. Dr. Șerban a împărtășit, de asemenea, celor prezenți și un alt motiv pentru care era recunoascută această brigadă, și anume „cei 20 de metri linari de picioare de fete” pentru care, la fiecare competiție la care participau, pe lângă premiile pentru satiră și umor, câștigau primele premii și la această categorie.
„Este cel mai emoționant eveniment din seria celor pe care le-am declanșat din ianuarie în cadrul acestui proiect și care marchează căderea comunismului. Sunt emoționat deoarece mă aflu alături de prietenii care mi-au marcat studenția și tinereţea” a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași. Cu privire la metodele prin care au reușit să treacă peste austeritățile impuse de regimul comunist, prof.univ.dr. Tompea consideră că „Iașul universitar al anilor ’80 a stat pe doi piloni, indiferent de cât de dur a fost regimul comunist și anume: umorul studențesc și presa studențească, cele mai prestigioase din țară”.
Spectatorii au aflat cât de importante erau pentru studenți, la aceea perioadă, și nu numai, aceste festivaluri și gale și care erau scopul lor: „Din perioada anilor ‘80 sunt două vârfuri ale umorului studențesc din România care trebuie menționate și anume: cel din ‘83 – Festivalul umorului studențesc – şi al doilea, Galele Amfiteatru din ’84, ambele desfășurate la Iași”.
Pentru Toni Grecu, participările manifestările organizate în diferite centre universitare au reprezentat o rampă de lansare. „Festivalul din ‘83 a reprezentat pentru umorul studențesc probabil cel mai important și mai savuros eveniment din prisma atacului la situația politică de atunci. Filtrul cenzurii a devenit apoi din ce în ce mai aspru. Pentru mine, astfel de evenimente au însemnat lansarea mea în domeniul de activitate, în care mai practic și astăzi. Sunt evenimente pe care nu le pot uita. Mișcarea și umorul studențesc reprezentau atunci o formă de manifestare a nemulțumirilor, pentru că altfel nu se puteau exprima public. Lucrurile realizate, exprimate în mediul studențesc, acolo mureau, nu erau propagate mai departe. Totul era închis într-o cochilie de nespart. În aceea perioadă eu am trăit într-o inconștiență totală, pentru mine era o joacă, dorința noastră era să facem lumea să râdă, făceam haz de necaz, iar doar aluziile la neajunsurile de atunci făceau lumea să râdă cel mai tare. Nu mi-am propus să fac dizidenţă şi nici nu sunt un dizident. Ei doar voiam să fac lumea să râdă.”
Moment inedit cu Toni Grecu din 1984, vizionat în premieră la UPA din Iași
În cadrul evenimentului, printre celelalte suprize realizate de către invitați, cum ar fi momente umoristice interpretate de către dr. Iulian Șerban, evenimentele rememorate de către Toni Grecu de la vizitele Ceaușeștilor la Iași sau sceneta lui Gabi Lazăr, de menționat este filmul vizionat, în premieră, cu un monolog umoristic inedit, înregistrat în 1984, la Costinești, la „Gala tânărului actor”, în care Toni Grecu satirizează regimul comunist și condițiile de trai de atunci.
„E bine să aveți o fotografie a lucrurilor din partea celor care le-au trăit, în condițiile în care denaturarea adevărurilor este o practică des întâlnită. Exista o complicitate între cei din mediul universitar de la Centru și cei din centre universitare. Permiteam, pe cât se putea, să iasă în față cei care aveau ceva de zis. Galele au însemnat lucruri de maximă calitate, erau un fenomen în care lumea studenților, cultivată și deșteaptă, se întâlnea cu tot ce era mai de preț din celelalte arte, teatru, film ș.a. Doru Tompea a fost un Tudor Vornicu, omul din umbră care a ținut totul din spate. Erau 135 de acțiuni care se desfășurau 24 de ore din 24, fiecare de minim două ore. Mai mult de atât, la timpul respectiv, nu se putea în România”, a subliniat Prof.univ.dr. Corneliu Dumitriu, inițiatorul „Galelor Amfiteatru” care, după ediția din 1984, de la Iași, au dispărut, încet, încet, ….. reprezentau o formă ironică, plină de rafinament, de reacție la acele vremuri.
În încheiere, cei prezenți la eveniment s-au delectat cu un moment liric, în acordurile și pe melodii ale anilor ’80, cântate la chitară de către Radu Ștefan, dar și cu acordurile viorii lui Valentin „Pastilă” Darie, renumit imitator al Președintelui Traian Băsescu, c
are a interpretat un colaj umoristic intitulat „arii celebre de nerecunoscut”. Plăcut impresionați de subiectul și de călduroasa primire atât din partea cadrelor didactice cât și a publicului ieșean, Toni Grecu și invitații săi și-au arătat disponibilitatea de a participa și la alte evenimente organizate în cadrul proiectului „După 25 de ani. Comunismul din Europa de Est”.
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!