Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CRPECA) Iași organizează vineri, 31 mai a.c., în intervalul orar 10.00 – 12.00, în parteneriat cu Universitatea ”Petre Andrei” din Iași, în Aula Magna, omasă rotundă cu angajatorii din județele Iași și Vaslui, în cadrul campaniei naționale media de informare și sensibilizare”Cunoaște-i, nu stigmatiza!”.

Evenimentul se va desfășura la Sediul Universității ”Petre Andrei” din Iași, strada Bălușescu nr. 2 Iași

Obiectivul principal al evenimentului este creșterea nivelului de informare și sensibilizare a angajatorilor, în vederea diminuării riscurilor asociate consumului de droguri, stigmatizării și marginalizării sociale a consumatorilor de droguri și a consumatorilor dependenți.

În cadrul acestei activităţi, specialiștii CRPECA Iași vor prezenta rezultatele studiului național privind situația consumului de droguri în România, cu accent pe cele două județe, Iași și Vaslui, standardele sistemului național de asistență, precum şi aspectele particulare ale consumatorului ocazional de droguri și ale consumatorului dependent de droguri.

„CUNOAŞTE-I, NU DISCRIMINA!” este o campanie fundamentată pe un studiu calitativ, care evidenţiază faptul că poziţionarea grupului vulnerabil al consumatorilor de droguri de către opinia publică, în general, şi de către anumite categorii profesionale sau servicii de asistenţă, este în opoziţie cu poziţia grupului majoritar şi cu „valorile sociale majoritare”, ceea ce face ca primul grup să fie discriminat şi să devină „ştire negativă”.

În cazul consumatorilor de droguri, excluderea se concretizează în absenţa sau insuficienţa serviciilor necesare acestora, accesibilitatea scăzută a acestor servicii şi în excluderea sau auto-excluderea lui de pe piaţa muncii. În consecinţă, consumatorii de droguri se confruntă atât cu o atitudine discriminatorie, cât şi cu negarea existenţei unei astfel de atitudini.