Problematica abuzurilor asupra persoanelor cu dizabilități a fost dezbătută la Iași

foto_1Conf.univ.dr. Tompea Ancuța Daniela, Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, a participat, la sfârșitul acestei săptămâni, la dezbaterea organizată de Centrul de Investigații Media și Centrul de Resurse Juridice cu privire la sistemul asistenței sociale locale. În cadrul evenimentului au fost prezentate rezultatele unei monitorizări independente și descoperirile jurnaliștilor de investigație care au documentat cazuri de abuz sau corupție având drept victime beneficiarii sistemului de asistență socială și medicală pentru persoanele cu dizabilități mintale închise în instituții. De asemenea, s-a discutat și cu privire la viitorul acestui sistem, având în vedere recent adoptatul mecanism independent de monitorizare.

foto_2„Această dezbatere este o inițiativă lăudabilă, mai ales că am avut ocazia să discutăm atât cu reprezentanții DGASPC, ISJ, dar și cu cei ai ONG-urilor. Problematica abuzurilor asupra persoanelor cu dizabilități este delicată, sistemul legislativ are lacune, ori lipsa finanțării impiedică aplicarea măsurilor de prevenire. Autoritățile publice au oferit multe răspunsuri la situațiile prezentate, însă dificultățile apar și din faptul că multe situații se impun să fie tratate separat, cu plan de intervenție personalizat”, a declarat Conf.univ.dr. Ancuța Daniela Tompea, Președintele Senatului UPA din Iași.

Dezbaterea a avut loc în cadrul proiectului “Adevarul despre cei care nu exista – jurnalism si activism pentru drepturile celor cu dizabilitati din centrele finantate de stat”, finanţat prin Fondul ONG în România, Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European 2009-2014, implementat de Centrul de Investigații Media in parteneriat cu Centrul de Resurse Juridice.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.