poza generala

Revizuirea Constituției și regionalizarea, dezbătute la UPA din Iași

poza generalaExperți, profesori universitari, studenți și ieșeni au participat la Masa Rotundă rotundă „Constitutia 2013” din cadrul proiectului „Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentala”. Invitații acestui eveniment au fost Prof.univ.dr. Ioan Stanomir și Prof. univ.dr. Radu Carp de la Facultatea de Științe Politice a Universității București.

  

 

Profesorul Radu Carp a salutat inițiativa universității ieșene, inițiativă pe care a catalogat-o ca fiind unică la nivel național.

radu carpMulțumesc Universității ”Petre Andrei” din Iași pentru această inițiativă minunată, aceea de a organiza o dezbatere pe o problemă atât de actual cum este revizuirea Constituției. Spun că este o inițiativă unică, întrucât după alegeri politicienii au promis că vom avea nenumărate dezbateri, dar după trei luni de zile, punem trage linie și să spunem că nu s-a făcut nimic”, a declarat Prof.univ.dr. Radu Carp.

Mai mult, profesorul a mai adăugat că ne aflăm în aceeași situație ca în 2013, ”când a fost adoptată actuala Constituție, dar când nu a existat o temă importantă de revizuit, iar în final au fost reeditate doar 3-4 articole”.

ioan stanomirLa rândul său, Prof.univ.dr. Ioan Stanomir le-a vorbit celor prezenți la eveniment de un alt aspect important prevăzut în Constituție, respectiv noua organizare administrativ-teritorială – regionalizarea. ”O constituție, o revizuire a constituției, o regionalizare nu se impun niciodată multilateral. Trebuie să fie și cetățenii consultați, să fie organizat un referendum în care oamenii acestei țări să fie întrebați ce fel de organizare teritorială îți doresc?, ce articole ar trebui modificate în Constituție?. Nu poți să te joci cu destinele oamenilor și să apari la televizor cu o serie de hărți”, a completat Prof.univ.dr. Ioan Stanomir.

Rectorul Universității ”Petre Andrei” din Iași, Prof.univ.dr. Doru Tompea a felicitat inițiativa decanului de la Facultatea de Științe Politice și Administrative, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea. ”Actuala Constituție a fost creată în 2003, când participarea la nivelul județului Iași a fost una la limită, iar comunicarea privind revizuirile operate a fost foarte slabă. La fel se întâmplă si astăzi, în 2013, când suntem puși din nou în situația de a modifica Constituția, iar percepția ei în rândul cetățenilor este unadeficitară”, a declarat rectorul universității. doru tompea

Coordonatorul acestui proiect și moderatorul mesei rotunde, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea a declarat proiectul”Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentala”, este un proiect de dezbatere care vine din partea societății civile. ”Evenimentul organizat astăzi vine și în contextul împlinirii a 90 de ani de la adoptarea Constituției României din 1923, cât și a 10 ani de la constitutirea actualei Constituții”, a declarat Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.

s bocanceaMai mult, Sorin Bocancea a anunțat că la finalul proiectului”Constituția 2013” va rezulta un volum colectiv, editat în parteneriat cu Editura Institutului European Iași, în 1000 de exemplare, compus din două părți, una academică, cu articolele științifice și alta de vox-populi, care va cuprinde comentariile de pe platforma http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia, cele mai bine argumentate.

La finalul evenimentului conducerea UPA a prezentat și oferit invitaților ”Tratatul de Drept Public, Tomul I și II, de Paul Negulescu, Profesor Onorar de Drept Constituțional la Facultatea de Drept din București și George Alexianu, Profesor de Drept Constituțional la Facultatea de Drept din București, proiect editat de Editura Tipo Moldova în parteneriat cu Universitatea ”Petre Andrei” din Iași. IMG 4586 resize

Proiectul „Constituția României. Opinii esențiale pentru legea fundamentala” a fost demarat de Facultatea de Științe Politice și Administrative a Universității ”Petre Andrei” din Iași, în parteneriat cu Institutul de Studiere a Ideologiilor prin intermediul platformei http://www.revistapolis.ro/ro/constitutia.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.