Universitatea „Petre Andrei” din Iași a organizat, astăzi, 7 iunie 2024, ediția a doua a Sesiunii de Comunicări Științifice ale Studenților, cu tema Educație și performanță academică.

Conf. univ. dr. Teodora-Liliana Prelipcean, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, le-a urat mult succes studenților. „Mă bucur că în acest an avem parteneri și din Republica Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău, Universitatea Liberă Internațională din Moldova și Universitatea „Alecu Russo” din Bălți. În contextul temei din acest an, Educație și Performanță, importanți sunt cei patru „C”, curiozitate, cunoaștere, cercetare și colaborare. Despre toate este vorba astăzi și cu toții vă raportați, într-o măsură mai mare sau mai mică, la fiecare dintre cei patru „C”. De asemenea, este foarte important și ceea ce reușim să reținem, să ne reamintim. Se spune că ne amintim sau reamintim 10% din ceea ce citim, 20% din ceea ce auzim, 30% din ceea ce vedem, 50% din ceea ce vedem și auzim, 70% din ceea ce dezbatem, 80% din ceea ce experimentăm și 95% din ceea ce îi învățăm pe ceilalți. Astăzi cred că este vorba despre toate la un loc, fiecare va reține informații noi, iar cei care vor prezența lucrări pot considera că îi învață pe ceilalți”.

Lector univ. dr. Rodica Boca, decanul Facultății de Drept, a completat lista celor patru „C”, menționați de doamna Rector. „În legătură cu activitatea de deschidere a sesiunii de comunicări științifice, aș mai adăuga încă un „C”, respectiv curajul de a fi integru. Integritatea este o valoare esențială, este capacitatea de a avea principii și de a le urma. Reprezintă capacitatea de a avea coerență între gândurile, vorbele și acțiunile tale”.

Programul sesiunii de comunicări a cuprins și o prezentare a activității, a modului de organizare a Direcției Generale Anticorupție Iași, realizată de Inspector principal de poliție Elena-Cristina BARBOȘANU și Subcomisar de poliție Anca-Alexandra VÎJIAC. Acțiunea a avut ca scop promovarea principiilor etice, a integrității, transparenței, precum și modalități de prevenție a corupției.

Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, decanul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, a mulțumit tuturor studenților pentru implicarea în cadrul ediției din acest an și pentru diversitatea temelor abordate.

A urmat prezentarea lucrărilor, organizate pe cele patru secțiuni, Drept, Psihologie și Asistență socială, Economie și Științe politice. Au avut intervenții online studenții și reprezentanții universităților partenere din Republica Moldova.

La final, cele mai bune lucrări au fost premiate.

Sesiunea de comunicari științifice ale studenților de la Universitatea Petre Andrei din Iași poate fi urmărită aici.
Programul sesiunii de comunicați poate fi consultat aici.