MG 7623 resize

UPA, prezentă la conferința „Identitate, etnicitate, etnocentrism, naționalism, în contextul actual al Uniunii Europene”

 MG 7623 resizeConducererea Universității „Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași) a participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la invitația Primăriei Municipiului Târgu Mureș, la conferința „Identitate, etnicitate, etnocentrism, naționalism, în contextul actual al Uniunii Europene”. Evenimentul a fost organizat în contextul împlinirii a 25 de ani de la conflictul interetnic de la Târgu Mureș.
La eveniment au participat autoritățile locale, respectiv Primarul Municipiului Târgu-Mureș, Dr. Dorin Florea, Prefectul Județului Mureș, Dr. Lucian Goca și Domnul Ciprian Dobre, Președintele Consiliului Județean Mureș.
 MG 7564 resizeProf.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, a rememorat momentele pe care le-a trăit în orașul natal în perioada adolecenței, în cadrul lucrării „Născut în Târgu Mureș, crescut la școala multiculturalismului” „M-am născut și mi-am trăit copilăria și adolescența, până la absolvirea liceului, în Tîrgu-Mureș. Am convețuit alături cu unguri, evrei, sași, șvabi, rromi, pe o stradelă Fundac Plaiului. Ca într-un poligon de încercare și testare a convivialității, în spirit de acceptare, toleranță și multiculturalism. Am legat împreună prietenii, colegialități, iubiri caracteristice vârstei. Deși bunicii mei au fost maniști declarați, iar tatăl meu a fost urmărit  toată viața, de la absolvirea Universității din Cluj, în cariera de jurnalist, de director de liceu, de profesor de limba română, de un dosar instrumentat în anii 46-50, de un ungur, un rrom și un evreu – așa cum rezultă din dosarul pe care l-am găsit la CNSAS, în familie nu am avut parte de o educație gregară, naționalist etnicistă”, a rememorat Prof.univ.dr. Doru Tompea.
 MG 7640 resizeProf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative, a pus accent pe convențuire în lucrarea intitulată „Nevoia de un nou concept al națiunii”. „Din păcate în România am crescut la școala naționalismului etnicist, atât majoritarii cât și minoritarii. De aceea, mai puțin contează cine instigă, cât faptul că există comunități instigabile. Cred că putem învăța convețuirea dacă începem să ne educăm la Școala lui Renan, care ne învață că o națiune se construiește pe viitor, nu pe trecut”.
 MG 7650 resizeProf.univ.dr. Florin-Daniel Șandru, Președintele Senatului Universitar, a susținut comunicarea „Naționalismul: proiect al elitelor și creuzet al populismului”, subliniind că „modelul naționalismului românesc este unul fundamentat etnic, fiind un proiect al elitelor. Tocmai de aceea, cred că e important să promovăm un naționalism de factură civică. Pentru început, ar trebui să ne întrebăm dacă suntem noi, ca națiune, pregătiți să ne asumăm trecutul, și dacă elita noastră e astăzi e capabilă să proiecteze un naționalism civic”.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.