UPA reprezentata la Conferinta Internationala ADR din Istanbul

IMG_1196Conf.univ.dr. Angela Mîță-Baciu, cadru didactic în cadrul Facultății de Drept, a Universității „Petre Andrei” din Iași, a participat, în perioada 11-12 mai 2015, la Conferintă internatională „Arbitration and mediation in Central and Eastern Europe and some Asian countries”, ce s-a desfășurat în Istanbul, Turcia.

Conferința s-a desfășurat sub genericul Arbitrajul și medierea în Europa Centrală și de Est ca și în unele țări din. Inițiativa si organizarea apartin Poloniei pe de o parte Curtii de Arbitraj, Camerei de Comert din Nowy Tomyśl – Polonia si Asociatiei Polone de Arbitraj si Mediere Poznań, iar pe de cealalta parte Turcia prin Camera de Comert din Istambul si Centrul de Arbitraj si Mediere de pe langa Camera de Comert din Istambul.

Întrunirea si-a propus, ca în cele două zile, pe patru secțiuni, să se dezbată probleme legate de procedura arbitrală, codurile de etică, reglementarea statutului arbitrilor și mediatorilor în țări precum Polonia, Turcia, Ucraina, Georgia, România, conduita arbitrilor și a mediatorilor în țările din Europa și Asia, relațiile dintre acestia si partile aflate in conflict/proces, soluționarea litigiilor ce ajung în fața curților de arbitraj permanente.

DIMG_1252e asemenea, au fost prezentate teme ce priveau analiza litigiilor soluționate pe calea arbitrajului în Europa Centrală și de Est în care una din părțile litigante (de cele mai multe ori persoane juridice, companii de stat sau private) provine din Turcia; pozitia arbitrului in litigiile Internationale: profesie, misiune sau cariera? De asemenea s-au dezbătut subiecte legate de statutul arbitrilor de o imunitate utilă și necesară ca și o protecție pe care acești arbitri – judecători s-ar putea bucura, în prezent nefiind nici o reglementare în materie.

În ceea ce priveste medierea, participanții au putut afla care sunt reglementările în Turcia, Georgia și România, care este stadiul actual precum și problemele, barierele, pe care mediatorul le confruntă cu noua procedura, după publicarea deciziei nr.266/2014 a Curții Constituționale (CCR).

Conf.univ.dr. Angela Mîță-Baciu a susținut prelegerea Impactul celor mai noi regulementări din domeniul medierii asupra sistemului român de drept.

 

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.