UPA, singura universitate din Iași care susține proiectul „Universiada de Vară 2021 în România”

_MG_7968_resizeUniversitatea „Petre Andrei” din Iași este singura instituție de învățământ superior din Iași care a declarat public că sprijină proiectul inițiat de Asociațiile „Student Sport România” și “Vasile Tomoiagă” – Universiada de Vară 2021 în România – Proiect de țară”.

_MG_8038_resizeAstăzi, în Sala „B.P. Hașdeu,” a Bibliotecii Centrale Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc dezbaterea publică pe tema Universiada de Vară 2021 în România – Proiect de țară”, la care au participat studenți și reprezentanți ai societății civile, ai mediului universitar și ai administrației publice locale.

_MG_7980_resizeUniversiada de Vară 2021 în România este un proiect apolitic, de țară. În septembrie 2014, țara noastră a primit, din partea domnului Eric Saintrond, Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Sportului Universitar (FISU), invitația oficială de a candida pentru organizarea Universiadei. Până în prezent, Asociațiile “Student Sport România” și “Vasile Tomoiagă”, inițiatorii proiectului “Universiada de Vară 2021 în România”, au reușit să obțină susținerea Președintelui României, Klaus Iohannis, a Primăriei Municipiului București, a Ministerului Educației și Cercetării Științifice precum și a numeroase organizații sportive și de tineret și a unei importante părți a mediului de afaceri românesc. Mari sportivi ai României precum Nadia Comăneci, Andreea Răducan, Elisabeta Lipă, Mihai Covaliu și mulți alții și-au exprimat susținerea pentru organizarea Universiadei de Vară în 2021 în țara noastră”, a declarat Adrian Socaciu, reprezentantul Asociației “„Student Sport România”.

_MG_8001_resizeLa evenimentul organizat la Iași a fost prezentă și Corina Ungureanu, membră a echipei de gimnastică artistică a României care a câștigat de două ori titlul mondial și a fost campioana europeană la sol în 1998, care a mărturisit că se bucură că este prezentă la Iași pentru a susține un proiect de o asemenea importanță. „Este un proiect mare și îmi doresc această competiție să aibă loc în România, nu doar pentru dimensiunile sociale și economice care rămân în urma unui astfel de eveniment. Sunt acești 5 ani pe care îi avem la dispoziție pentru a ne organiza, iar România are nevoie de acest obiectiv, sportul românesc ne-a ținut și ne ține sus în lume”, a completat Corina Ungureanu.

_MG_8012_resizeConsiliul Județean Iași și-a manifestat intenția de a sprijini proiectul demarat de Asociațiile „Student Sport România” și “Vasile Tomoiagă” și în acest sens, la dezbaterea organizată la Iași, a fost înmânată, din partea președintelui Cristian Adomniței, scrisoarea de susținere a candidaturii. „Încă de la bun început, de când am primit informațiile cu privire la acest proiect, Cristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean, a declarat că instituția pe care o conduce va deveni partener institutional al Universiadei 2021. Iașul este unul sportiv, iar Consiliul Județean are datoria de a sprijini acest demers. Ușa Consiliului Județean este deschisă și vă sprijinim cu orice aveți nevoie”, a declarat Răzvan Timofciuc, consilier al președintelui Consiliului Județean Iași. ( scrisoare de sustinere CJ )

Adrian Socaciu, reprezentantul Asociației “„Student Sport România”, a declarat că a transmis invitații cu descrierea proiectului, memorandumul și lista cu persoanele și instituțiile care susțin acest demers către toate universitățile de stat și private din Iași, dar și către toți senatorii și deputații ieseni, iar singura instituție de învățământ universitar care a răspuns afirmativ a fost Universitatea „Petre Andrei” din Iași.

_MG_7961_resizeUniversitatea „Petre Andrei” din Iași dovedește, din nou, că rămâne o universitate în comunitate și sprijină comunitatea locală, dezvoltarea și progresul acesteia, indiferent de domeniu. Iașul excelează nu doar prin educație, cultură, ci și prin sport. Un astfel de eveniment, mai ales în contextul în care orașul nostru țintește titlul de Capitală Culturală a Europei, ar fi mai mult decît oportun. Ar deschide urbea către sportivi din întreaga lume. Este de apreciat faptul că și Consiliul Județean Iași vede în acest proiect un pol de promovare pentru orașul nostru”, a declarat Prof.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași. Acesta a rememorat din experiențele trăite în 1981 și 1983 când a participat la Universiadele din București și Edmonton – Canada.

_MG_8039_resizePrezent la dezbatere, Prof.univ.dr. Daniel Șandru a adresat inițiatorilor felicitări pentru proiect, i-a asigurat de sprijinul Revistei de Cultură Timpul și i-a întrebat, având în vedere infrastructura precară a Iașului în domeniul sportiv, cu ce anume ar putea contribui orașul în acest demers. Adrian Socaciu a replicat, afirmând că  rolul dezbaterilor organizate și la București, Cluj, iar acum în Iași,  este acela de a „consulta societatea locală cu privire la cât de oportună este dezvoltarea sistemului sportive școlar și universitar”. Silvian-Emanuel Man, lider al studenților de la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iași, a apreciat proiectul de țară Universiada 2021, cu mențiunea efectelor benefice pentru sistemul sportive școlar și universitar.

Au mai avut intervenții reprezentanți ai ligilor studențești, ai universităților ieșene, societății civile și Consiliului Local Iași.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.