Simpozionul Naţional KREATIKON in memoriam Prof.univ.dr. MARIANA CALUSCHI

Psihologi şi pedagogi din ţară şi din Republica Moldova, cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi din cel superior, manageri din sistemul naţional de educaţie, cercetători ştiinţifici, profesionişti care activează în organizaţii non-guvernamentale şi studenţi de la facultăţile de profil s-au reunit ieri, în Aula Magna a Universităţii „Petre Andrei” din Iaşi, la deschiderea lucrărilor celei de a XIII-a ediţii a Simpozionului Naţional KREATIKON: Creativitate-Formare-Performanţă. Ediţia din acest an este dedicată comemorării omului, profesorului şi mentorului Mariana Caluschi.

Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei împreună cu Centrul de Consiliere Educaţională şi Formare Creativă ,,Ion Holban” – Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi, Şcoala Gimnazială ,,Alexandru Vlahuţă” din Iaşi, Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, Casa Corpului Didactic Iaşi şi Colegiul Tehnic ,,Ion Holban” din Iaşi, în parteneriat cu Facultatea de Psihologie, Ştiinţe ale Educaţiei şi Asistenţă SocialăUniversitatea Liberă Internaţională din Moldova şi Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Arte -Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, Republica Moldova.

În deschiderea manifestării, Conf. univ.dr. Viorel Robu, Decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei-Universitatea ,,Petre Andrei” din Iaşi a declarat: „Simpozionul Naţional KREATIKON a devenit o tradiţie şi marchează atât personalitatea Universităţii «Petre Andrei» din Iaşi, cât şi personalitatea şi memoria profesorului, mentorului şi omului de cultură Mariana Caluschi. Astăzi, se împlineşte un an de la trecerea într-o altă fiinţă, într-o altă formă de viaţă şi de iubire a profesorului Mariana Caluschi”.

La rândul său, Prof. univ.dr. Tudor Pitulac, Prorector pentru Activităţi Didactice şi de Cercetare Ştiinţifică şi Reprezentant Legal al Universităţii ,,Petre Andrei” din Iaşi, a salutat iniţiativa colegilor din cadrul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei: ,,Cu siguranţă, este un prilej de a ne aduce aminte de doamna profesor Mariana Caluschi. Este o iniţiativă foarte utilă a colegilor noştri de la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei de a continua această tradiţie a Simpozionului KREATIKON care, de la un an la altul, capată o amploare tot mai mare”.

Prof. univ.dr. Doru Tompea, Preşedintele Consiliului de Administraţie al Universităţii ,,Petre Andrei” din Iaşi, a rememorat începuturile Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţele Educaţie, precizând că: „Am insistat foarte mult ca doamna Mariana Caluschi să îşi părăsească locul de muncă de cercetător ştiinţific principal de la Institutul de Cercetări Economice şi Sociale ,,Gh. Zane”-Academia Română şi să lase statul, pentru a veni la privat. Este onorant pentru comunitatea Universităţii ,,Petre Andrei’ din Iaşi să rememoreze şi să comemoreze mari personalităţi. Consider mai mult decât oportună fixarea celei de a XIII-a ediţii a Simpozionului Naţional KREATIKON astăzi, 24 martie, la un an de la trecerea în altă fiinţă a doamnei Mariana Caluschi care a condus Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, una dintre cele mai bune facultăţi de profil din ţară. Începem să nu mai avem oameni de un asemenea calibru, însă sper ca generaţiile viitoare să o aibă ca model pe doamna profesor Mariana Caluschi”.

Cel mai important partener în organizarea Simpozionului Naţional KREATIKON a fost Şcoala Gimnazială „Alexandru Vlahuţă” din Iaşi. Directorul acestei instituţii de învăţământ preuniversitar, Prof. Mirela Marin, a precizat că, datorită determinării şi entuziasmului doamnei Mariana Caluschi, această manifestare a dăinuit în timp, ajungând la cea de a XIII-a ediţie: „Mă bucur că am reuşit să ducem această tradiţie mai departe, iar manifestarea din acest an o omagiază pe Mariana Caluschi. Consider că îi cinstim memoria şi personalitatea, reamintindu-ne istoria Simpozionului Naţional KREATIKON. Îmi amintesc că doamna profesor considera şi credea cu putere că suntem născuţi să învingem prin creativitate”.

Din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean a fost prezentă doamna Prof. Luciana Frumos care a transmis organizatorilor faptul că IŞJ Iaşi va sprijini şi următoarele ediţii ale Simpozionului Naţional KREATIKON.

Prof. univ.dr. Mihai ŞLEAHTIŢCHI, Vice-Rectorul pentru Cercetare Ştiinţifică şi Preşedintele Consiliului Ştiinţific al Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, unul dintre principalii parteneri din Republica Moldova, a precizat faptul că a venit la Iaşi pentru a-i transmite doamnei profesor Mariana Caluschi două mesaje de suflet: „În primul rând, faptul că ne inspirăm, în continuare, din ideiile pe care le-a elaborat şi, în al doilea rând, pentru că acest simpozion este unul unificator, prin intermediul căruia cele două maluri ale Prutului se unesc”.

Conf. univ. dr. Silvia BRICEAG, Şeful Catedrei de Psihologie, Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Arte-Universitatea de Stat ,,Alecu Russo” din Bălţi, a mărturist că: „Am găsit în Universitatea «Petre Andrei» din Iaşi un partener de încredere, iar colaborarea dintre instituţiile noastre a devenit fructoasă, într-un timp foarte scurt”.

În cadrul deschiderii lucrărilor simpozionului, organizatorii au dăruit familiei profesorului Mariana Caluschi o placă comemorativă. Îi vom pă stra memoria mereu vie. Dumnezeu să o odihnească în pace !

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.