Senatul Universității „Petre Andrei” din Iași a conferit, astăzi, cea mai înaltă distincție, de Doctor Honoris Causa, domnului Prof. univ.dr. Anton Carpinschi, fondatorul școlilor de științe politice de la Universitățile ieșene „Petre Andrei” și „Al. I. Cuza”.
Propunerea de oferire a titlului a venit din partea Facultății de Științe Politice și Administrative, iar Laudatio a fost citit de către Prof. univ. dr. Antonie Cristian Bocancea.
„Am primit cu multă emoție dificila și onoranta sarcină, ca unul dintre primii discipoli ai Profesorului pe care îl onorăm azi, căci în vremurile acestea tulburi e mult mai ușor să scrii rechizitorii decât să găsești cuvintele potrivite pentru a exprima, cu decență și sinceritate, aprecierile și recunoștința pe care le merită un intelectual de talia și profunzimea Domnului Profesor Carpinschi. Pentru instituția noastră, ceremonia de azi este o mică parte din plata datoriei morale pe care o are față de dânsul. Pentru Domnia-sa, conferirea titlului de Doctor Honoris Causa al Universității ”Petre Andrei” din Iași cred că este confirmarea instituțională, formală, a prețuirii de care știe că se bucură în rândul corpului nostru academic.”, a precizat Prof. univ. dr. Antonie Cristian Bocancea în Laudatio.
Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a mărturisit faptul că „Anton Carpinschi a fost printre puținii profesori care, pe mine cel puțin, m-a influențat decisiv în a mă dedida domeniului științelor sociale”. Mai mult, Prof. univ. dr. Doru Tompea a mai precizat faptul că domnul Anton Carpinschi este adevăratul fondator al școlii de științe politice. „E o onoarea să asist la acest ceremonial și mă bucură că Anton Carpinschi este un adevărat prieten al Universității „Petre Andrei” din Iași”.
Prof. univ. dr. Anton Carpinschi a mulțumit comunității academice pentru titlul acordat și a precizat că se simte onorat de primirea acestei distincții. „M-am gândit să vă propun o călătorie imaginară si vă invit să facem câțiva pași împreună în căutarea unui prieten ce veghează în străfundurile sufletelor nostre. Fiecare pas pe care îl vom face în acest periplu va descoperi câte un chip. Primul pas se îndreaptă spre cunoașterea propriei genealogii, astfel încât prietenul acesta, din adâncuri, își arată un chip pe care l-ar fi omis sinele ancenstral. Noi suntem niste purtători temporari ai unor informații perene”.
Ședința de Senat a fost prezidată de Conf. Univ. dr. Teodora Prelipcean.