„Să fiți convinși că ați făcut alegerea cea mai bună”! Acesta a fost mesajul transmis studenților de Conf. univ. dr. Teodora-Liliana Prelipcean, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași (UPA), în cadrul ceremoniei de deschidere a noului an universitar 2024-2025.
Ieri, 1 octombrie 2024, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA din Iași), în prezența reprezentanților comunității academice ai UPA din Iași și ai administrației publice locale, a avut loc festivitatea de deschidere a noului an academic.
Rectorul universității, Conf. univ. dr. Teodora-Liliana Prelipcean a deschis ceremonia adresându-le un mesaj de bun venit studenților din anul întâi. „Întregii comunități academice de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași îi doresc un an nou universitar cât mai bun. Iar vouă, studenților, vă doresc succes și vă asigur că ați făcut alegerea cea mai bună. La UPA aveți parte de cei mai buni profesori, practica de specialitate o veți parcurge în instituții de profil, alături de specialiști în domeniu. Mai mult, datorită proiectelor europene, implementate de Centrul de Dezvoltare Socială, o parte dintre dumneavoastră veți beneficia de stagii de practică în străinătate”.
Ceremonia de deschidere a anului universitar a continuat cu acordarea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, Cercetător gr. I, Șef departament în cadrul Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, din cadrul Academiei Române – Filiala Iași.
Laudatio a fost prezentat de către Prof. univ. dr. Tudor Pitulac, membru al comisiei de acordare a titlulului. „Suntem împreună, astăzi, pentru a sărbători o personalitate de excepție a mediului academic, un istoric care și-a dedicat întreaga carieră înțelegerii profunde a evoluțiilor politice și sociale ale României moderne. Conferirea titlului de Doctor Honoris Causa domnului Profesor Universitar Dr, Cercetător Științific gr. I, Cătălin Turliuc este o recunoaștere a contribuțiilor sale de excepție în domeniul istoriografiei și în formarea unor noi generații de cercetători și specialiști în istorie și în alte domenii conexe. Domnul profesor Turliuc este un model de excelență academică, un cercetător ale cărui lucrări au avut un puternic impact, dar și un mentor pentru nenumărate generații de studenți și de cercetători. Activitatea sa, desfășurată în decenii, ne oferă un exemplu de ce înseamnă să îți dedici viața nu doar științei, ci și comunității academice și societății în ansamblu”.
Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica, Președintele desemnat al Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, a supus la vot acordarea titlului de Doctor Honoris Causa Profesorului Cătălin Turliuc, iar Conf. univ. dr. Teodora-Liliana Prelipcean, Rectorul UPA, i-a înmânat acestuia diploma de Doctor Honoris Causa și însemnele Universității.
Festivitatea a continuat cu discursul domnului Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc. Acesta a mulțumit comunității academice de la UPA pentru acordarea acestui titlu și a susținut prelegerea „Națiune și acțiune în procesul modernizării societății românești”. „Înainte de toate dați-mi voie să îmi exprim gratitudinea corpului didactic, Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, colegilor mei, din trecut și de astăzi, care activează în această prestigioasă universitate, la care am avut onoarea să predau mai bine de două decenii. Un astfel de titlu onorific nu face decât să îmi confirme mie faptul că, de-a lungul carierei mele, am încercat să fac ceea ce am crezut că este mai bine pentru disciplina pe care o servesc, care nu este o știință, este un domeniu al cunoașterii, pentru concetățenii mei și pentru studenții pe care am avut onoarea și privilegiul de a-i îndruma, atunci când rațiunea lor i-a făcut să apeleze la cunoștințele mele”.
Prezent la ceremonie, Mihai Chirica, Primarul Municipiului Iași, i-a acordat titlul de Cetățean de Onoare domnului Prof. univ. dr. Cătălin Turliuc, conform Hotărârii de Consiliu Local nr. 202/2021. „În primul rând, vă urez un an universitar plin de succes. Noilor studenți de la Universitatea „Petre Andrei” din Iași le doresc încredere și credință cu privire la faptul că tot ceea ce dobândiți în viață o faceți doar prin muncă și sub asistența profesorilor voștri. În ceea ce privește momentul festiv, readuc în atenția domniilor voastre faptul că, aproape în fiecare an, la deschiderea anului universitar, am avut ocazia să particip la decernarea titulului onorific de Doctor Honoris Causa pentru personalități marcante ale vieții științifice la nivel național și internațional. Este onorat și este și un semn de exclamare pe care ar trebui să îl așezăm în fața altor universități ieșene atunci când își aleg astfel de evenimente festive”.
Din partea Consiliului Județean Iași la eveniment a fost prezent domnul Cosmin Stanciu, consilier al domnului Președinte Costel Alexe, care a transmis un mesaj de apreciere și de felicitare comunității UPA. „Vreau să vă asigur de buna noastră credință și de parteneriatul dintre Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Consiliul Județean Iași. Doresc să transmit un mesaj și pentru studenții care încep astăzi o nouă etapă în viața lor și să vă asigurăm de faptul că administrația publică locală vă este alături în acest nou drum”.
În finalul primei părți a ceremoniei s-a derulat premierea studenților care au obținut rezultate de excepție în anul academic anterior.
În a doua parte a ceremoniei fost a fost lansată cartea „Arbitrajul privat intern în reglementarea actualului Cod de Procedură Civilă al României”, de Augustin-Daniel Humelnicu. Cartea a fost prezentată de Lect. univ. dr. Rodica Boca, care a precizat că volumul lansat „este o contribuție importantă pentru doctrina juridică română, pentru că aduce în discuție un concept destul de puțin cunoscut, arbitrajul privat intern”. Autorul a explicat motivele care au stat la baza scrierii acestui volum. „În epoca în care inteligența artificială ne modifică, de la an la an, stilul și modul de viață, perspectiva asupra multor profesii, noi, cei din profesiile juridice, constatăm că suntem pe contrasens. Astăzi, dacă mergi cu o cerere de judecată la o instanță este foarte probabil să primești termen peste un an de zile. Mai mult de atât, între două termene de judecată, se poate să aștepți între șase, sapte sau opt luni. Raportat la această realitate, am înțeles să readuc, în fața specialiștilor, acest arbitraj care a fost uitat sau ignorat de profesioniști. Această procedură este una care, conform legii, în cel mult șase luni de zile, ar trebui să rezolve un litigiu, interval de timp în care se administrează întreg probatoriul, fie că e vorba de audieri de martori, sau de efectuarea unor expertize”.
În cadrul deschiderii de an universitar a fost lansat și numărul 45 al Revistei de Științe Politice POLIS, cu tema Revirimentul suveranismului în Uniunea Europeană. Prezentarea numărului a fost realizată de coordonatorii Sorin Bocancea și Sabin Drăgulin. „Am intrat în al 14-lea an de editare a Revistei POLIS. Dacă vă aduceți aminte, în luna mai a acestui an a avut loc, cu prilejul lansării unui alt număr POLIS, o conferință care a purtat exact acest nume, „Revirimentul suveranismului în Uniunea Europeană”. Este un număr consistent, cu texte care abordează chestiunea suveranismului din țările europene, ca o criză a politicului, sunt texte teoretice, iar Sabin Drăgulin s-a ocupat de traducerea textelor colegilor din Italia”, a precizat Sorin Bocancea. „Noi, Facultatea de Științe Politice de la UPA, am reușit să deschidem o colaborare foarte importantă cu mediul academic din Italia, dezvoltând o subredacție a revistei la Bari. Revista POLIS este singura revistă de științe politice din România care este recunoscută de Ministerul Educației Publice din Italia. Este un caz unic în spațiul culturii politice autohtone”, a menționat Sabin Drăgulin.