IMG 3778 resize

”Amintiri din copilărie”, istorisite de Daniel Șandru

universitate din iasiConsacrat ca politolog, Daniel Șandru, s-a reîntors în perioada copilăriei prin intermediul ultimei apariții editoriale, Povești din lumea dealului.Istorisite lui Șerban de către tatăl său. O carte care are la bază copilăria fiului său, Șerban, și ”un volum de povești pentru copii de succes”, cum a fost caracterizat de scritorii și criticii literari prezenți la lansare.

 

daniel sandru”Suntem foarte bucuroși să găzduim în colecția noastră de povești pentru copii creația unui editor tânăr și talentat cum este domnul Daniel Șandru. Din punct de vedere editorial vă invităm într-o lectură nu doar a cărții, ci și a imaginilor. Este o foarte frumoasă poveste, pe gustul tuturor și nu în ultimul rând este o utopie”, a caracterizat cartea Livia Iacob, din partea Editurii Institutului European Iași, editura care a tipărit volumul.

universitati iasiScriitorul Liviu Antonesei a mărturisit că s-a bucurat enorm în momentul în care Daniel Șandru l-a sunat și l-a anunțat că îi va trimite o carte de povești, scrisă de el, pentru a o citi. ”Lumea își imaginează că e foarte ușor să scrii cărți pentru copii, dar se înșală. Cărțile sunt pentru copii, dar al doilea public țină suntem noi toți, iar Daniel Șandru reușește să facă această tranziție. E o carte pentru copii și știu despre ce este vorba pentru că îmi vorbește despre ceva ce știam doar la suprafață”, a mai completat Liviu Antonesei.

Noua apariție editorială a lui Daniel Șandru nu l-a luat prin surprindere pe criticul literar Bogdan Crețu, care a precizat că se bucură că Daniel și-a luat răgazul de a fugi din rolul care l-a consacrat, cel de politolog. ”Îl admir și îl invidiez în sensul bun al cuvântului, dacă mă pot exprima astfel, pe Daniel Șandru pentru că a știut să învețe de la fiul său. Lumea asta a dealului nu era posibilă dacă era privită din afară. Autorul este un scriitor care merită să fie luat în serios. Eu mă bucur foarte mult că s-a copilărit”.universitati universitate din iasi

La rândul său, criticul literar Antonio Patraș a declarat că i-a prezis lui Daniel Șandru, încă de la lansarea cărții de publicistică ”Sub semnul paradoxului cotidian”, că va scrie și o carte de povești pentru copii. ”Am identificat în personalitatea lui Daniel Șandru scrisul altui făticenean, Eugen Lovinescu. E o carte care pe mine m-a impresionat și se vede că e scrisă cu plăcere și drag”.

admitere universitatiAutorul cărții a dezvăluit motivele care l-au determinat să scrie altceva decât ceea ce făcuse până acum.

”Nu am pretenția că ceea ce o să citiți e literatură. Eu am scris doar o poveste, după o bursă postdoctorală în Bulgaria. Asta s-a întâmplat din două motive. În primul rând, am avut răgazul unei vacanțe de iarnă și apoi, pentru că după o altă apariție editorială a mea, fiul meu, Șerban, răsfoind cartea, mi-a spus că nu înțelege nimic din ce e scris acolo. Atunci, i-am promis că voi scrie o carte în care îi voi povesti copilăria. E cartea la care țin cel mai mult și pe care o dedic soției mele Adina și băiatului meu”, a completat Daniel Șandru.

Moderatorul lansării, politologul Sorin Bocancea,a conchis la finalul lansării că ”aceasta este prietenia dintre tată  și fiu”. universitate din iasi

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.