Universitatea „Petre Andrei” din Iași și Fundația Academică „Petre Andrei” din Iași au organizat astăzi, 22 mai 2024, al doilea webinar cu tematica „Politici antisărăcie comparate la extreme geografice în UE – România vs Irlanda”.

Evenimentul a fost coordonat de Conf. Univ. Dr. Anca TOMPEA și Prof. Univ. Dr. Tudor PITULAC și s-a bucurat de prezența studenților de la specializare asistență socială, dar și a sociologilor și cadrelor didactice.

Prof. univ. dr. Tudor Pitulac, sociolog, a prezentat situația din Irlanda, evidențiind progresele semnificative realizate în reducerea sărăciei în această țară. „În prezent, rata sărăciei relative în Irlanda este de 10,6% în 2023, în scădere față de 16% în 2016. Printre categoriile cele mai afectate de sărăcie se numără copiii, bătrânii, șomerii și persoanele cu dizabilități. Irlanda a implementat o serie de strategii guvernamentale eficiente, cum ar fi Strategia Națională Antisărăcie, Planul de acțiune pentru incluziune socială, și Strategia națională pentru copii și tineri. Aceste inițiative au fost susținute de colaborări puternice cu ONG-uri, organizații internaționale și comunități locale.Un alt aspect crucial prezentat a fost accesul îmbunătățit la educație și formare profesională, inclusiv burse și granturi pentru studenții din medii defavorizate și programe de reconversie profesională. De asemenea, accesul la servicii medicale și programele de nutriție au jucat un rol esențial în reducerea sărăciei”.

Prof. univ. dr. Tudor Pitulac a subliniat importanța monitorizării și evaluării continue a acestor politici pentru a asigura eficiența lor, folosind indicatori și rapoarte periodice pentru evaluarea impactului. Feedback-ul din partea beneficiarilor este de asemenea valoros pentru adaptarea și îmbunătățirea constantă a programelor.

„Politicile antisărăcie implementate în Uniunea Europeană (UE) au avut un impact specific asupra reducerii sărăciei și excluziunii sociale. Prin intermediul unor inițiative și programe, precum Fondul Social European și Fondul European de Combatere a Sărăciei și Excluziunii Sociale, UE a sprijinit statele membre în implementarea și dezvoltarea politicii sociale. În prezent, există încă provocări și inegalități în ceea ce privește impactul politicilor antisărăcie în UE, iar eforturile continue sunt necesare pentru a aborda aceste aspect, a asigura un nivel minim de trai și incluziune socială pentru toți cetățenii. Statele membre ale Uniunii Europene adoptă o varietate de măsuri pentru a combate sărăcia în interiorul propriilor lor granițe. Aceste măsuri includ: stabilirea de sisteme de asistență socială care oferă ajutor financiar celor a căror venituri se situează sub un anumit prag; dezvoltarea unor programe de sprijin pentru învățare și formare profesională, în special pentru grupurile defavorizate; implementarea unor politici active de ocupare a forței de muncă, cum ar fi furnizarea de locuri de muncă, stimulente pentru angajatori sau programe de reintegrare a șomerilor. Aceste măsuri variază în funcție de specificul fiecărui stat membru și de nevoile specifice ale populației lor”, a precizat Conf. univ. dr. Anca Tompea.

Evenimentul a reunit cadre didactice universitare, studenți, experți în politici sociale, reprezentanți ai ONG-urilor, ai instituțiilor municipale și județene, pentru a discuta și a împărtăși experiențe și bune practici în combaterea sărăciei și a reprezentat o ocazie excelentă pentru schimbul de idei și strategii între Irlanda și România.