Prezent la Iași, cu prilejul celei de a XII-a ediții a Festivalului Serile Filmului Românesc (SFR), Excelența Sa Paul McGarry, Ambasadorul Irlandei în România a fost prezent, astăzi, la Universitatea „Petre Andrei” din Iași (UPA), în cadrul unei conferințe de presă, la care au participat criticul de film Irina-Margareta Nistoractrița Ileana Popovici, Rectorul UPAProf. univ. dr. Sorin Bocancea,  Președintele Consiliului de Administrație al UPA, Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Senatului UPA din Iași, Conf. Univ. Dr. Anca Tompea și Andrei Giurgia, Directorul SFR.

Prof.univ.dr. Sorin Bocancea a salutat prezența, la Iași, a tuturor invitaților veniți la ediția din acest an a SFR. „Ca instituţie, de ani de zile am fost alături de acest festival şi cu siguranţă vom merge mai departe. Fiecare succes al festivalului este un succes al Iaşiului. Discuţiile care vor urma vor viza parteneriate între instituţii similare din Irlanda. Ne bucurăm că în aceste condiţii de pandemie festivalul merge mai departe. În România festivalurile se termină la a treia ediţie. Iată că acest festival nu se termină la a treia ediţie chiar în condiţiile în care uneori oaspeţii nu au reuşit să ajungă din motive obiective”. Rectorul a oferit, din partea comunității academice a UPA, o diplomă de onoare Excelenței Sa Paul McGarry, cu prilejul primei vizite oficiale la Iași.

Irina Margareta Nistor, Ambasadorul SFR, a mărturisit că „faptul că mă aflu aici mă bucură foarte tare. Ştiam de universitate dar nu am fost niciodată aici. Eram foarte curioasă să văd universitatea. E altceva să simţi pulsul universtităţii. Mă gândesc că ar putea exista nişte legături şi între studenţii irlandezi. Să fie un schimb de studenţi cred că ar fi interesant pentru că întotdeauna românii s-au simţit bine în Irlanda şi irlandezii s-au simţit bine aici”.

Conf. univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului UPA, a oferit organizatorilor SFR o diplomă specială pentru invitatul special al ediției din acest an, actorul Ion Caramitru. „Îl cunoaştem pe domnul Caramitru de când eram studenţi, de când funcţiona UASCR. Îmi face o deosebită onoare să fiu purtătoarea de cuvânt al Senatului UPA din Iaşi, în calitate de preşedinte, şi să îi înmânez printr-un reprezentant această diplomă cu gândul că va avea mai multă sănătate, că va veni din nou la Iaşi, că ne va încânta cu prezenţa lui pe scena Teatrului Naţional din Iaşi. Senatul UPA din Iaşi îşi exprimă mulţumirea şi faţă de Andrei Giurgia, care a făcut posibil acest festival. Încă de la început au venit în această instituţie şi au propus conducerii UPA din Iaşi proiectul său care acum a ajuns la o mare amploare”.

La rândul său, Prof. univ. dr. Doru Tompea, a mărturisit că „este moment marcant pentru noi pentru că avem astăzi un ambasador în vizită la UPA din Iaşi, în contextul pe care îl cunoaşteţi.

Prima vizită a Ambasadorului Irlandei în România va fi marcată, în cadrul celei de a XII-a ediții a SFR, prin proiecția filmului Adam & Paul (Regizor: Lenny Abrahamson), care va avea loc joi, 12 august 2021, de la ora 19.00, pe marele ecran de la Casa de Cultură „Mihai Ursachi”.  „Este prima dată când în România va fi proiectat filmul de diseară. A fost făcut în 2004, când economia irlandeză începuse să îşi revină. E un film interesant. Este viaţa a doi drogaţi care ating nivelul cel mai de jos din viaţa lor. Filmul încearcă de fapt să dea o notă mai umană a ceea ce înseamnă drogaţii şi perspectiva pe care trebuie să o avem faţă de ei, adică îi arată pe oameni când le e mai rău şi din perioada cea mai îngrozitoare din viaţa lor. Pe de altă parte umanizează relaţia asta, ne face să ne ataşăm de personaje. Nu e un film deprimant. Se vede foarte bine modul în care Ion Caramitru i-a înţeles pe irlandezi. Este o scenă extraordinară. Personajele vor rămâne în mintea spectatorului pentru foarte multă vreme. Ne ajută să înţelegem o lume pe care de obicei o ignorăm”, a precizat Excelența Sa Paul McGarry.

Andrei Giurgia, directorul SFR, a subliniat importanța transferului cultural pe care ediția din acest an îl oferă publicului iubitor de film.  „Iată că într-un festival românesc aducem filme din alte ţări iar filmul pe care o să-l vedem în această seară nu îl dăm doar aşa pentru că se întâmplă. Faptul că domnul Caramitru are un rol acolo a fost foarte apreciat de critica din Irlanda.

Cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Serile Filmului Românesc aduce la Iaşi, în perioada 11-15 august, o serie de filme româneşti de colecţie, cele mai noi apariţii cinematografice româneşti şi numeroşi actori, regizori şi scenarişti români care vor răspunde la întrebările publicului după proiecţii. Ediţia din acest an, dedicată actorului Ion Caramitru, va aduce o serie de producţii care îl au personaj principal pe acesta.