Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași și Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Admimnistrației, au participat, la sfârșitul săptămânii trecute, la Conferința Națională „Comunismul românesc”.
Evenimentul a avut loc în sala Transilvania, a Palatului Victoria, în prezența Premierul Nicolae Ciucă, a Domnului Dr. Alexandru Muraru, Consilier onorific, Reprezentant special al Guvernului României pentru promovarea politicilor memoriei și combaterea antisemitismului și a xenofobiei, domnului Dr. Constantin Buchet, Președintele Colegiului CNSAS, a domnului Prof. univ. dr. Daniel Șandru, Președintele executiv al IICCMER, a Prof. univ. dr. Marian Preda, Rectorul Universității din București și a doamnei Dr. Mioara Anton, director-adjunct al Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române.
„Prezenţa mea în cadrul acestui eveniment reflectă două calităţi oficiale. Pe de o parte mă aflu în calitate de prim-ministru al guvernului României, un stat european care a trecut prin tranziţia de la regimul totalitar comunist la regimul democratic de tip occidental, care este pregătit acum să facă parte integrantă din marea familie a democraţiilor occidentale. Mesajul pe care trebuie să-l ducem mai departe este că instituţiile statului român sunt instituţii democratice, ancorate ferm în parcursul european şi transatlantic al României, singurul drum către pacea socială şi bunăstarea economică”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Conferința Națională „Comunismul Românesc”, organizată de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, Universitatea din Bucureşti şi Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, se află, anul acesta, la cea de-a XI-a ediție. Evenimentul are un caracter interdisciplinar și își propune să genereze noi abordări analitice și metodologice privind istoria comunismului românesc.
Proiectul a fost inițiat în 2010, de către Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității și Institutul de Istorie „Nicolae Iorga”, iar prima ediție a fost organizată în luna martie 2010. Cele zece ediții, desfășurate în perioada 2011-2021, au avut în prim-plan evoluția comunismului românesc în context european și global.
Deschidere conferinței poate fi urmărită accesând acest link.