Conf.univ.dr. Anca Tompea, Președintele Senatului Universității Petre Andrei din Iași, a participat, astăzi, la dezbaterea organizată de Ministerul Fondurilor Europene pe marginea Acordului de Parteneriat privind gestionarea fondurilor europene pentru perioada 2021-2027, aceasta fiind cea de a șaptea dezbatere din seria consultărilor publice referitoare la viitoarea perioadă de programare.

În debutul reuniunii, ministrul Marcel Boloș a precizat: „Acordul de Parteneriat oferă viziunea strategică a României în domeniul politicii de coeziune pentru următoarea perioadă de programare 2021-2027. Ne-am propus, ca în viitorii șapte ani să valorificăm resursele pe care Uniunea Europeană ni le pune la dispoziție în beneficiul românilor și să ne orientăm către domeniile cheie, convergente și cu impact real pentru calitatea și bunăstarea tuturor”.

Am discutat despre importanța finanțării cercetării și educației, în special a inovării, care este posibilă prin cercetare și transferabilitatea rezultatelor. Din acest punct de vedere s-a considerat utilă regândirea Programelor Operaționale, în sensul complementarității unora dintre acestea, a precizat Conf.univ.dr. Anca TOMPEA în cadrul dezbaterei.

Peste 150 persoane din mediul academic, societatea civilă, antreprenori, reprezentanți ai autorităților publice centrale și locale, dar și experți din cadrul MFE au luat parte la această dezbatere, fiind prezenți atât în sediul Ministerului Fondurilor Europene, dar și în format videoconferință.

Acordul de Parteneriat reprezintă documentul strategic național, negociat de România cu Comisia Europeană, care stabilește obiectivele tematice de dezvoltare şi alocarea indicativă a fondurilor europene în perioada de programare 2021 – 2027. Acesta va fi cel de-al treilea Acord de Parteneriat pe care România îl va semna cu Comisia Europeană de la aderarea la Uniunea Europeană.

Propunerile de documente pentru Acordul de Parteneriat și pentru fiecare Program Operaţional din următorul cadru financiar sunt disponibile pe pagina de internet a Ministerului Fondurilor Europene (http://mfe.gov.ro/minister/perioade-de-programare/perioada-2021-2027/).