Conf. univ. dr. Anca Tompea, Președintele Senatului Universității „Petre Andrei” din Iași, a participat, joi, 25 noiembrie 2021, la evenimentul online „Relaţii sănătoase versus capcana relaţiilor toxice”, organizat de Biroul de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii Iaşi, in parteneriat cu Asociația ROR și Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane-Centrul Regional Iași.
„În primele 10 luni ale anului 2021, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi au fost sesizate 1.952 de fapte de violenţă domestică, iar în urma intervenţiilor şi a celor constatate, poliţiştii au emis, în perioada de referinţă, 417 ordine de protecţie provizorii”, au precizat reprezentanții IPJ Iași.
Conf. univ. dr. Anca Tompea a transmis, în intervenția sa, faptul că „este important ca aceste campanii de informare să fie completate cu cele de educație, diferențiate pe categorii de vârstă, mediul urban vs. rural pentru a asigura o mai bună conștientizare din partea grupului țintă. Consider că, pe lângă adolescenți, elevi și studenți, e bine să ne îndreptăm atenția și asupra părinților, inclusiv a celor cu copii mici. Diferențierea de gen în educația copilului, de la vârste mici, reprezintă un factor important în dezvoltarea ulterioară a acestora, ca adolescenți, adulți și viitori părinți,” a conchis Anca Tompea.
În anul 2000, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a stabilit prin Rezoluția nr. A/RES/54/134, ca data de 25 Noiembrie să fie Ziua internațională pentru eliminarea violenței asupra femeilor.