poza 1

Consilierul prezidențial, Iulian Chifu și-a lansat ultima carte la UPA

poza 1”România are nevoie de o strategie generală”. Acesta a fost mesajul pe care consilierul prezidențial, Iulian Chifu, a dorit să îl transmită prin intermediul ultimei sale cărți – ”Gândire Strategică”. Plecând de la o bază teoretică solidă despre marea strategie și până la propunerea unei soluții concrete pentru realizarea ei, Iulian Chifu a realizat un ”manual de analiză de conflict în zona relațiilor internaționale”, așa cum a fost catalogat de cei care i-au prezentat cartea, în cadrul lansării de la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași.

iulian chifuIulian Chifu a declarat că revine cu drag la Iași și mai ales la Universitatea ”Petre Andrei” din Iași cu care a încheiat o relație strânsă, cartea lansată fiind a cincea în ultimii 13 ani.”Ce am încercat să fac în cartea de față este o întreprindere a părții teoretice extrem de solidă, dar ușor digerabilă de orice tip de cititor, cu partea practică. Constructul vine de la fundamentul teoretic bine elaborat, la partea practică, pentru ca, în final, să propun și o soluție concretă. Cartea este rotundă și prin modul în care a fost scrisă, descrie ideea că o țară mică, dar cu ambiție și cu resurse, are nevoie de o strategie. Argumentul nostru este că avem nevoie de o strategie”, a declarat Iulian Chifu.

În acest sens, consilierul prezidențial a subliniat faptul că nu este îndeajuns crearea unei strategii o dată la 5 ani. ”Dacă noi refacem strategii măcar o dată la 5 ani nu este suficient, pentru că am irosi resursele de care dispunem”, a mai completat acesta.

daniel sandruConf.univ.dr. Daniel Șandru, Președintele Senatului UPA și Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, Decanul Facultății de Științe Politice și Administrative au realizat prezentarea cărții. Conf.univ.dr. Daniel Șandru a mărturisit celor prezenți faptul că se află într-o situație interesantă, aceea de a avea onoarea de a prezenta cartea domnului Iulian Chifu și în al doilea rând, s-a reintors, citind cartea, la prima sa zonă de interes – sfera relațiilor internaționale.

”În ceea ce privește cartea domnului Iulian Chifu pot spune că avem de a face cu un act de curaj pentru că într-un spațiu public dominat de emoțional consilierul prezidențial propune doi termeni care țin de rațiune: gândire și strategie. E un act de curaj să propui asta într-o lume dominată de afectivitate, unde interesul primordial este pentru o analiză de cancan. Iulian Chifu ne propune un exercițiu de raționalitate în care realizează asocierea celor trei background-uri de care dispune: cel didactic, de profesor de relații internaționale, de jurnalist și cel de specialist în analiza și soluționarea conflictelor”, a declarat Conf.univ.dr. Daniel Șandru.

În schimb, Conf.univ.dr. Sorin Bocancea a catalogat manualul ”Gândire Strategică”, drept o carte care ar trebui citită în primul rând de toată clasa politică din România. ”Vorbește Iulian Chifu în cartea sa de o mare strategie care lispește cu desăvârșire României. O astfel de carte, dacă ar fi fost citită de responsabilii noștri politici ar fi  știut că nu ne putem juca cu națiunea pe scări. Gândire Strategică este o sintagmă care ar trebui să facă carieră în lumea politică”, a completat decanul Facultății de Științe Politice și Administrative.sorin bocancea

cristian adomniteiPreședintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței a fost prezent la lansarea cărții de la universitatea ieșeană. Acesta a dorit să le transmită tinerilor că au luat parte la un eveniment unic.”Ați participat timp de o oră și jumătate la un eveniment de o importanță foarte mare, unic, care va rămâne în paginile de istorie. Iulian Chifu este omul care poate spune foarte multe despre țara noastră, starea în care ne aflăm și încotro trebuie să ne îndreptăm. Dacă vreți să știți cu exactitate  realitatea actuală a României, vă recomand să citiți această carte”, a declarat Cristian Adomniței, Președintele Consiliului Județean Iași.

IMG 0913 resizeProf.univ.dr. Doru Tompea, Rectorul UPA din Iași a declarat în final că lansarea de carte a consilierului prezidențial Iulian Chifu, acesta fiind și profesor asociat la Facultatea de Științe Politice și Administrative, face parte de seria de evenimente organizate în lunile mai-iunie, prilejuite de Zilele Academice ale Universității ”Petre Andrei” din Iași.

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.