În data de 11.03.2022 Universitatea „Petre Andrei” din Iași a găduit desfășurarea cursului de prim ajutor – Intervenția psihologică și primul ajutor în situațiile de urgență, al cărui scop l-a constituit completarea formării profesionale a studenţilor și masteranzilor, a pregătirii cadrelor didactice și a personalului nedidactic pentru situațiile de urgență.
La acest eveniment au participat cadrele didactice din cadrul acestei facultăți. Lector univ. dr. Lavinia Pruteanu, prodecan și psiholog, a prezentat strategiile de gestionare a emoțiilor apărute în situațiile de criză, iar Lector univ. dr. Roca Mihai a făcut o incursiune în tehnicile de intervenție în blocajul emoțional, respectiv tehnicile izometrice, tehnici de relaxare, tehnici de conștientizare și respirație controlată care ajută la reluarea vieții cotidiene
Cursul a beneficiat de prezența și expertiza reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență „MIHAIL GRIGORE STURZA” al județului Iași, respectiv plutonier adjutant Laura Crâșmariu, locotenent adjutant Iulian Presură, sergent, major Alin Cioclu, locotenent Plugaru Marius. Informațiile oferite de profesioniștii Inspectoratului au fost extrem de valoroase pentru participanți, deoarece au inițiat participanții în manevrarea mijloacelor de stingere a incendiilor incipiente, cunoașterea modului de reacție și de adăpostire în siguranță, în cazul producerii unui cutremur; necesitatea realizării unui rucsac de urgență și identificarea „triunghiului vieții”. Locotenentul Marius Plugariu a vorbit audienței despre protecția civilă, avertizare și alertarea cetățenilor în cazul unei situații de urgență; au fost identificate adăposturile de protecție din Iași, în cazul producerii unui atac cu bombe sau nuclear. Adjutant Laura Crâșmariu, sergent major Alin Cioclu și voluntar paramedic SMURD Daria Constantin au realizat demonstrații practice pe manechine, prin care au prezentat modalitatea de intervenție în caz de înec, electrocutare, epilepsie. Unii dintre participanții prezenți la eveniment au avut posibilitatea de a exersa pe manechin, modalitatea de resuscitare a unui adult.
Coordonatorul evenimentului, Prof. univ. dr. Stoica Cristina Maria, Decanul Facultății de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, a subliniat importanța acordării primului ajutor correct. „Nu trebuie să trăim cu panică, dar astfel de lucruri se pot întâmpla oricui și atunci, este bine să știi cum să acționezi corect. Partea teoretică a cursului s-a împletit armonios cu cea practică. Studenții și cadrele didactice care au putut să exerseze pe manechin și au constatat cât este de dificil să faci compresii toracice, de câtă forță este nevoie și mai ales de o cunoaștere exactă a manvrelor”.
La finalul întâlnirii, membrii echipei Inspectoratului au făcut o demonstrație de utilizare a stingătoarelor de urgență.