Aceasta a fost tema Conferinței Mirajul dependențelor. Drumul spre eliberare, susținută de Pr. Iuliana Butnaru, președinte ACAR „Don Orione” și psihologul clinician Ionela Darcaci coordonatorul Centrului Rezidențial de Reabilitare Socială pentru Alcoolism Iași.
Studenții, de la specializările psihologie și asistență socială, au putut afla informații legate de activitățile pe care Asociatia Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare „Don Orione” le desfășoară în scopuri sociale caritabile şi cultural-educative, serviciile de recuperare psiho-socială, post-cură pe care le oferă persoanelor cu probleme alcool-corelate şi complexe şi familiilor acestora, utilizând Abordarea Ecologico-Socială (Metoda Hudolin).
Invitații au prezentat activitățile pe care le desfășoară în cadrul Centrului, respectiv recuperare în cadrul cluburilor (grupurile de suport) din Iaşi, Răducăneni, Roman, Rădăuţi, Bacău, Dărmănești. Programul de recuperare constă în consiliere individuală, familială şi de grup, educaţie pentru sănătate, terapie ocupaţională, integrare în grup de ajutor reciproc, pentru persoanele care au făcut dezintoxicare şi membrii familiilor lor; programe de educaţie şi formare care vizează prevenirea propagării efectelor alcoolismului, printr-o informare corectă, adresată tuturor categoriilor de vârstă: copii, adolescenţi, tineri, adulţi, vârstnici şi o formare eficientă a persoanelor din comunitate.
Psih. clinician Ionela Darcaci, coordonatorul Centrului Rezidențial de Reabilitare Socială, a punctat vulnerabiitatea psihologului și asistentului social în fața beneficiarului dependent, insecuritatea acestora în cazul manifestării unor psihoze. A mai subliniat și dificultatea de a fi absolut imparțial, necesitatea impunerii unor granite emoționale cu pacienții, relații oneste cu beneficiarii și dificultatea de a nu empatiza cu o persoană care a fost supusă diferitelor agresiuni fizice, emoționale sau psihice de către persoana consumatoare de alcool. „Din experienţa de lucru cu persoane cu probleme legate de alcool dar şi a altor specialişti în acest domeniu reiese faptul că nu este de ajuns să se renunţe la consumul de alcool, ci este necesară o schimbare a modului de viaţă, pe care consumatorii l-au avut până în cel moment şi care a contribuit într-o oarecare măsură la perpetuarea obiceiului de a consuma alcool”.
Pr. Iulian Butnaru a prezentat o serie de aspecte legate de capcana cu care se confruntă toți cei care sunt dependenți. Respective faptul că sunt convinși că vor face față singuri la un anumit gen de adicție. Persoanele trebuie să se deschidă singure către procesul de vindecare, deoarece specialistul nu poate impune beneficiarului un program, dacă acesta nu dorește să fie tratat. Experiența în lucrul cu astfel de persoane l-a făcut să concluzioneze faptul că persoanelor dependente le lipsește sensul vieții, că fiecare persoană merită o nouă șansă și se poate întoarce pe cale cea dreaptă.
Prof. univ. dr. Cristina Maria Stoica le-a transmis studenților faptul că „dependenţa de alcool reprezintă o problemă de sănătate publică, creând dificultăţi fizice şi psihice dar și la nivel socio-familial, influenţând schimbarea comportamentului individului şi indirect a comportamentelor membrilor familiei. Subliniez necesitatea intervenţiei în comunitate, pentru a sprijini familiile care se confruntă cu probleme alcool-corelate şi complexe în scopul restabilirii acestui echilibru şi a practicării unui stil de viaţă sănătos”.
Rezultate obținute de Asociatia Cluburilor Alcoolicilor in Recuperare „Don Orione”
- Recuperarea unui număr de peste 700 familii cu probleme legate de alcool, în Centrele Rezidenţiale de Recuperare Post-Cură, în perioada martie 2005 – iunie 2019;
- Existenţa în România a unui număr de 11 Cluburi (grupuri de suport); locatii: Iaşi, Răducăneni, Rădăuţi, Roman, Bacău, Dărmănești;
- Integrarea în Cluburi a peste 1200 de familii cu probleme legate de consumul de alcool;
- Informarea, formarea şi promovarea unui stil de viaţă sănătos, din 2005 până în 2019, a peste 2500 de persoane din ţară (copii, tineri adulţi) folosind tematici cu referire la alcool;
- Formarea a peste 200 de operatori (moderatori grupuri de suport), în cadrul Cursurilor de sensibilizare la probleme alcool-corelate şi complexe, în anii 2005, 2006, 2007, 2009, 2011, 2014, 2017, 2019.