La invitația Ambasadelor SUA în Ucraina și în România și a Programului Fulbright în Ucraina, lect. univ dr. Georgeta Condur, Prorector comunicare, programe comunitare și cooperare academică al Universității ”Petre Andrei” din Iași, a participat la panelul online „The Role of Disinformation During Wartime” („Rolul dezinformării în timp de război”).

Evenimentul a avut loc în data de 9 iunie 2022 și a fost moderat de Jessica Zychowicz (Fulbright Program in Ukraine & IIE Kyiv Office). Au prezentat: Assoc. Prof. Dr. Sophia Wilson (Departmentul de Științe Politice, Universitatea Southern Illinois Edwardsville, IL, USA), pe tema „Russian propaganda after the Ukrainian Maidan Revolution 2013-2014” („Propaganda rusească după Euromaidanul ucrainian din 2013/14”), Dr. Yevhen Fedchenko (Director al Școlii de Jurnalism Mohyla la Universitatea Națională din Kiev – Academia Mohyla, Ucraina, co-fondator și redactor-șef la al site-ului de fact-checking StopFake.org, Fulbright Visiting Scholar 2010-2011), pe tema „Is Ukraina winning the information war?” („Câștigă Ucraina războiul informațional?”, Assoc. Prof. Dr. Katerina Sirinyok-Dolgaryova (Prodecan Relații Internaționale și Coordonator al Departamenului de Jurnalism la Universitatea Națională Zaporizhzhia, Ucraina, Fulbright Visiting Scholar 2013-2014), pe tema „War in Ukraine and memory wars in the narratives of Russian propaganda” („Războiul din Ucraina și războaiele memoriei în narativele propagandei Rusiei”) și Assoc. Prof. Dr. Yuriy Zaliznyak (Jurnalism, Universitatea Națională Ivan Franko din Lviv, Ucraina, Fulbright Visiting Scholar 2018-2019), pe tema „Journalism standards as the victim and the tool for disinformation and propaganda in times of war” („Standardele jurnalistice ca victimă și instrument pentru dezinformare și propagandă în vreme de război”).

Fenomenul dezinformării preocupă tot mai mult în ultima vreme atât mediul academic, cât și pe cel jurnalistic. În curând va apărea și un nou număr din Polis, revista editată de Facultatea de Științe Politice și Administrative a UPA din Iași în parteneriat cu Institutul European Iași, având tema: „Fake news. O armă în războiul informațional” și fiind coordonat chiar de Georgeta Condur.