Astăzi este „Ziua Economistului din România”, care celebrează împlinirea a 179 de ani de la primul curs de Ecobonie Politică susținut de profesorul Ion Ghica la Academia Mihăileană din Iași la 23 noiembrie/5 decembrie 1843.

         Instituția de învățământ Superior Academia Mihăileană a fost înființată în anul 1835 la Iași de către domnitorul Moldovei Mihail Sturdza (1834-1849), care a dat și numele acestei instituții de învățământ.

         La 23 noiembrie 1843, profesorul Ion Ghica deschide amintitul curs de Economie Politică cu prelegerea „Despre importanța economiei politice”. Întreaga gândire economică provenea pe filiera gândirii franceze în acest domeniu, de la Bastiat și Chevalier. Deci, era o economie deschisă noului, schimbărilor, cu aspecte critice la adresa sistemului politio-economic din acea vreme și care avansa numeroase idei progresiste, revoluționare pentru acele timpuri precursoare ale momentului revoluționar de la 1848.

Însuși profesorul Ion Ghica a fost primul reprezentant al marii boierimi care a ajuns profesor și catalizator al noului în mediul academic (amintim faptul

         Acest moment pe care îl sărbătorim astăzi a deschis calea modernizării economiei din Principate și apoi din România, aducerea politicului la susținerea dezideratelor de unire și dezvoltare.

                                                               Prof. univ. dr. Alexandru Trifu