În această lună vom aniversa 165 de ani de la Unirea Principatelor Române de la 1859.
Primul pas a fost realizat la Iași într-o zi de 5 ianuarie, când partida unionistă din Moldova a impus cu ușurință candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza ca Domnitor al Moldovei.
Aspectul pe care dorim să-l subliniem este acela că, folosind mijloace politico-electorale legale, s-a reușit realizarea Unirii celor două Principate Române, Moldova și Țara Românească.
După Convenția de la Paris din 1858, guvernele țărilor române au fost lăsate sub supravegherea unor comisii provizorii, formate din câte trei caimacami, până la alegerea noilor domnitori.
Pentru că Moldova a făcut primul pas, era rândul Țării Românești să purceadă la alegerea domnitorului. Norocul, dacă îl putem numi, a fost acela că reprezentanții partidei conservatoare nu s-au înțeles asupra numelui viitorului domnitor și, sub presiunea și valul de încredere al Partidei Naționale (Unioniste), s-au raliat propunerii acesteia care era tot colonelul Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Moldovei.
Și, astfel, din voința poporului și a unei mâini norocoase a sorții, s-a realizat la 24 ianuarie 1859 UNIREA Moldovei cu Țara Românească, Unire care a fost, finalmenmte, recunoscută de marile puteri ale Europei.
Ce a reprezentat domnia lui Alexandru Ioan Cuza? Presupunem că se știe, dacă nu, vom reveni în jurul datei de 24 ianuarie.
Prof. univ. dr. Alexandru Trifu
Sursa foto: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/an-omagial/alexandru-ioan-cuza-omul-nou-al-legilor-noi-130163.html