Lansare de carte: ”Religie, politică&statul de drept. Secvențele unei acomodări” – Radu Carp
Cronica unei perioade tulburi, relația Stat-Biserică, texte scrise din perspectiva specialistului – doctor în drept, filozofie morală și politică, în studii europene și relații internaționale, o combinație pe care Radu Carp a ales-o, în ultima sa carte, ”Religie, politică&statul de drept. Secvențele unei acomodări”, pentru a le permite cititorilor să înțeleagă mai ușor și mai bine locul și mai ales timpul pe care îl trăim.
Prezent la Iași cu ocazia lansării ultimei apariții editoriale, Radu Carp a declarat că a încercat în acest volum să arate că există punți de legătură între toate ariile sale de interes, drept, politică, filosofie, relații internaționale și biserica. Mai mult, acesta a considerat curajul său de a scrie o astfel de carte drept un ”pariu pe care niciodată nu îl câștigi” și a promis un nou volum, pe aceeași structură, compilație de texte, peste doar câteva luni. Mai mult, Radu Carp le-a transmis și un sfat tinerilor prezenți la evenimentul lansării. ”Aceste texte eu le-am scris cu deosebită plăcere, rareori scriu din obligație. Sper ca la sfârșitul facultății fiecare dintre dumneavoastră să aveți plăcerea de a citi din această specialitate, dar și de a scrie”, a conchis autorul.
Conf.univ.dr. Sorin Bocancea, decanul Facultății de Științe Politice și Administrative din cadrul Universității ”Petre Andrei” dn Iași, a remarcat coerența textelor semnate de Radu Carp în volumul ”Religie, politică&statul de drept. Secvențele unei acomodări”. ”Radu Carp nu scrie la întâmplare, nu este un intelectual de bibliotecă, ci unul implicat. Avem în față un om care a rupt blestemul postcomunismului, o persoană cu opinii, chiar dacă cu unele dintre ele nu sunt de acord, sunt provocări, iar aria de preocupare a autorului este foarte largă. Cartea este o lucrare a unui om care știe politica și din cărți și din practică”, a evidențiat Conf.univ.dr. Sorin Bocancea.
Lect.univ.dr. Bogdan Mihăilescu, cadru didactic în cadrul Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a subliniat o dimensiune inter și multi disciplinară în cartea lui Radu Carp. ”Volumul are un titlu care ne plasează încă din start într-o arie de interdisciplinaritate, însă, dincolo de aceasta există o interconectivitate a sociologiei cu politicul și religia. Cartea este o cronică a contemporaneității, găsim studii despre valori, religie, dar și cazuri concrete ale contemporaneității”.
Lect.univ. dr. Marius Bălan, prodecanul Facultății de Drept, de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, a reliefat calitatea de jurist a lui Radu Carp, declarând că ”ceea ce se vede în carte este și amprenta stilistică a lui Tudor Drăgăn, autorul fiind doctorandul acestuia”.
Moderatorul evenimentului, Prof.univ.dr. Nicu Gavriluță, decan al Facultății de Filosofie și Științe Social-Politice, din cadrul Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, a încercat răspunsul la o întrebare ”de ce această carte este importantă pentru tinerii de la facultate?” „Ar fi importantă pentru că aduce în discuție tematici clasice din demersul juridic, politic și religiei. Mi-a plăcut mai mult ultima parte a cărții care aduce în discuție aspectul de incontestabilă actualitate. Volumul prezintă subiecte interesante și incintate și este un profit cultural”, a conchis decanul.
Evenimentul a fost organizat de Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice din cadrul UAIC în colaborare cu Facultatea de Științe Politice și Administrative de la UPA din Iași și Editura Humanitas.
![]() |
Lasă un răspuns
Want to join the discussion?Feel free to contribute!