Lect. univ. dr. Doina Guriță, cadru didactic în cadrul Facultății de Economie și membră a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iași, a participat ieri, 14 septembrie 2022, la noua întâlnire organizată în cadrul proiectului „Miercurile literare”, de la Accademia di Romania în Roma”, ocazie cu care a fost prezentată antologia de poezie „Sufletul cuvântului”, cu texte semnate de poeți italieni și români, traduse de Rodi Vinau. Antologia propune șapte autori de poezii în limba română, cu traducere în italiană și șapte autori italieni, cu poezii în italiană, traduse și în limba română. Autorii din România prezenți în volumul bilingv sunt Florin Dochia, Aurel Stefanachi, Emilian Marcu, Doina Guriță, Mihaela Grădinariu, Cristina Ștefan, Ion Prăjișteanu, totodată membri ai Uniunii Scriitorilor din România. Autorii din Italia sunt Max Ponte, Paola Casulli, Andrea Laiolo, Bartolomeo Smaldone, Alessandra Corbetta, Valerio Vigliaturo, Antonio Nazzaro.

La eveniment au luat cuvântul Rodica Rodean, președinte fondator al Asociației „Universul Prieteniei” Iași și Rodi Vinau, traducătoare, alături de poeții italieni Max Ponte și Vincenzo Luciani și membri ai Asociației Cenaclul de la Roma și ai Alianței Românilor din Italia.

Antologia bilingvă de texte lirice a luat naștere în cadrul proiectului „Toamnă româno-italiană”, un proiect conceput ca un duplex cultural România-Italia, inițiat de Asociația „Universul Prieteniei” Iași, în 2016. Aceasta are în program evenimente ce au loc sub patronajul Ambasadei României în Republica Italiană, cu scopul de a promova cultura şi tradiţiile româneşti și de a contribui la păstrarea identității culturale a românilor din Peninsulă.