Facultatea de Psihologie, Științele Educației și Asistență Socială, din cadrul Universității „Petre Andrei” din Iași, în colaborare cu Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova, a organizat astazi, 25 februrie 2022, conferința online „Consilierea beneficiarilor din zona relațiilor consensuale non-monogame”. Invitatul evenimentului a fost Lect. Univ. Drd. Simion Simion Dan, de la Universitatea Liberă Internațională din Republica Moldova. Chișinău

La conferință au participat studenți de la programele de studiu psihologie, asistență socială dar și de la Facultatea de Drept, precum și terapeuți din domeniul psihologiei.

Invitatul conferinței a prezentat aspecte legate de familia nucleară și extinsă, despre familia contemporană care este preponderent nucleară, cu o structură mai flexibilă a relațiilor maritale. Tradițional, monogamia este instituționalizată prin căsătorie, iar din punct de vedere antropologic, principiul monogamiei a apărut ca răspuns la nevoia de a proteja distribuirea resurselor. Acesta a prezentat principalele forme ale relatiilor consensuale non-monogame, relațiile deschise, monogamish-ul, swing-ul și poliamoria. În relațiile deschise, partenerii / cuplul, decid că pot avea relații sexuale în afara relațiilor lor, existând un acord prin care acesția consimt că pot avea relații cu alte persoane.

Mai mult, Lect. univ. dr. Simion Siomion Dan a relatat din experiența personală, în cabinetul de psihoterapie, prezentând participanților ce se întâmplă în interacțiunea dintre psihoterapeut și beneficiar. Terapeuții trebuie să evalueze dacă cuplul are un atașament sigur unul față de celălalt. Trebuie să afle pe ce se bazează structura relației lor pentru a se simți în siguranță. Scopul terapiei este ca fiecare partener să crească înțelegerea despre relația sine și despre celălalt; creșterea înțelegerii despre relația dintre parteneri”.

Studenții au aflat despre modul în care va reacționa un terapeut atunci când are în cabinet un cuplu în care un partener preferă monogamia, iar celălalt dorește să fie poliamoros. De asemenea, a fost prezentată o  anamneză efectuată de psihoterapeut.

În final psihologul Dan Simion a enumerat o serie de mituri cu privire la relațiile consensuale non-monogame.

În cadrul conferinței, doamna lector univ. dr. Rodica Boca, prodecanul Facultății  de Drept a intervenit în completarea acestui subiect cu o serie de aspecte legislative privind acest tip de relații, menționând sancțiunile penale, infracțiunile de bigamie, aspecte privind prejudiciul adus de partenerul marital celuilalt, precum și sentimentele de furie, defăimarea partenerului și răzbunarea care apar în aceste cazuri. România este o țară tradiționalistă, unde accentul se pune pe căsătorie, însă fiecare generatie este imputernicita sa trăiască adaptat conditiilor de viata ale istoriei lor. De aceea, aducem mulțumiri domnului psihologi Dan Simion pentru prezentarea rezultatelor propriilor cercetări în domeniul relațiilor non-monogame dar și a experimentelor sociale realizate, pentru clarificarea unor noțiuni care sunt puțin abordate și mai puțin discutate, dar și pentru prezentarea realităților specifice României și Republicii Moldova în acest domeniu al relațiilor de cuplu”.

Concluzia finală a doamnei avocat Rodica Boca s-a axat pe lipsa culturii relațiilor de parteneriat și necesitatea dezvoltării acesteia.