Anul academic 2021-2022 a debutat la Universitatea „Petre Andrei” din Iași sub semnul responsabilității și cu mai multe noutăți pentru studenții. Anul acesta se împlinesc 130 de ani de la nașterea Savantului Petre Andrei, patronul spiritual al universității. De asemenea, în acest an se împlinesc 30 de ani de la înființarea Universității „Petre Andrei” din Iași.
Prof. univ. dr. Sorin Bocancea, Rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, le-a urat bun venit în comunitatea UPA bobocilor și le-a mulțumit pentru alegerea făcută. „Aș mai avea un singur mesaj să vă transmit. Traversăm o perioadă foarte dificilă de un an și jumătate și problema nu o reprezintă doar acest virus, ci asaltul asupra științei. Ați venit la această universitates pentru a face știință în diverse domenii, în economie, psihologie, științele politice, drept. Când vorbim de știință, vorbim de metodă, de lucruri verificabile și măsurabile. Nu vă faceți agenți ai propagandei împotriva științei, pentru ca doar prin știință omenirea a progresat”.
Prof. univ. dr. Doru Tompea, Președintele Consiliului de Administrație, a susținut prelegerea inaugurală cu tema „Petre Andrei – un model de intelectual public”. „Marcăm 30 de ani de la înființarea universității noastre. Noi suntem universitatea care deținem acei 2% din piața academică din Iași. În primul rând pentru boboci voi încerca să spun câteva cuvinte despre omul Petre Andrei, născut acum 130 de ani, pe 29 iunie 1891, la Brăila. A venit la Iași în 1910 unde a obținut o bursă acordată de rectorul universității, Constantin Stere, fiind remarcat de marii profesori încă de pe băncile facultății. Petre Andrei termină cu magna cum laude studiile universitare în 1913, obține o bursă de masterat, la universitățile din Leipzig și Berlin, unde i-a avut ca profesori pe cei mai mari filosofi ai vremii. După intrarea României în Marele Război, Petre Andrei face un gest greu de înțeles, chiar de către profesorii săi. El a depus la dosarul de student și un certificat de paupertate, rămând fără tata, putând fi scutit de armată. A cerut să fie trimis pe front, în prima linie. După încheierea războiului Petre Andrei își încheie teza de doctorat, sub coordonarea profesului Dimitrie Gusti.
La ceremonia de deschidere a noului an universitar au fost prezenți și reprezentații autorităților publice locale. Adina Gîrjan, subprefectul Județului Iași, le-a transmis studenților că tot ce bun vine ca urmare a muncii depuse, prin compeție și consecvență. „Dragi studenți, voi sunteți o generație ultra mobilă, cu preocupări în digitalizare, inteligența artificială. Puteți munci flexibil de oriunde. Sunteți tinerii pentru care adevărul, dreptatea și convingerile personale vor marca spațiul public și ar fi bine ca autoritățile să vă asculte”. Theodor Pantelimonescu, consilier în cadrul cabinetului Președintelului Consiliului Județean Iași, a mărturist că primul an la facultate este special, reprezintă trecerea de la liceu la facultate, o inițiere. „Orașul nostru este asemănat cu un mare campus. Uitați-vă toamna, când vin studenții, cum pulsează Copoul, campusul Tudor Vladimirescu, zona Independenței și uitați-vă la strada Bălușescu cum pulsează când reîncep cursurile la Universitatea „Petre Andrei”.
Conf. Univ. Dr. Anca Tompea, Președintele Senatului UPA, a precizat faptul că debutul noului an universitar să sub semnul responsabității, atât din partea cadrelor didactice, dar și a studenților.
„Începem noul an universitar sub semnul responsabilității. În an de pandemie noi, cadrele didactice, purtăm responsabilitatea, chiar în varianta online de desfășurare a cursurilor, de a vă transmite acvele informații fără de care dumneavoastră nu puteți deveni specialiști. Responsabilitatea din partea studenților constă în a nu lua cursurile online ca pe un aspect opțional. Dimpotrivă, experiența de anul trecut ne-a arătat că participarea în online este mult mai intensă”.
Anul acesta UPA din Iași va avea o companie de teatru studențesc, proiect coordonat de actorul și regizorul Ion Sapdaru, iar din compania TRUPA vor putea face studenți din toate universitățile ieșene.
Ion Sapdaru le-a spus studenților că îi așteaptă, pe data de 15 octombrie 2021, la orele 10.00, în Aula Magna, la castingul pentru a încerca formeze o trupă de teatru. „Celor care se vor prezenta nu le voi cere să spună o fabulă, o poezie, așa cum se întâmplă la un casting. Încercăm să mai abordăm o dimensiune în această universitate, de spațiul căreia m-am îndrăgostit. Sper să facem un teatru interesant împreună”. O altă nouătate, în acest an universitar, o reprezintă înființarea unui cor al Universității „Petre Andrei” din Iași.
În finalul ceremoniei, rectorul universității i-a premiat pe studenții care au obținut rezultate excepționale în anul universitar precedent.