Pe 21 octombrie a.c. a avut loc Congresul al IX-lea al Uniunii Ucrainenilor din România, ale cărui lucrări s-au desfășurat la în Sala „Crowne Ballroom” a Hotelului „Crowne Plaza” din București. La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului României, ai Guvernului României, ai administrațiilor publice locale din România și Ucraina, ai Congresului Mondial al Ucrainenilor, ai Congresului European al Ucrainenilor și ai mediului academic.

Din partea Universității „Petre Andrei” din Iași a participat Rectorul, Prof.univ.dr. Sorin Bocancea, care, în alocuțiunea sa, a spus următoarele: „Chiar dacă ne este greu s-o recunoaștem, și România este implicată în acest război. Nu poți sta indiferent când casa venicului tău este în flăcări. Casa vecinilor noștri a fost incendiată de agresorii ruși și nu putem asista indiferenți la aceasta. Războiul nu se desfășoară doar pe linia frontului, acolo unde se înfruntă oamenii îmbărcați în uniforme militare, ci mult în adâncimea frontului. Iar o componentă a războiului dus în adâncime este cea informațională. Propaganda rusă este foarte agresivă și constatăm că se mută de pe stadioane în universități. În această situație, rolul universităților este acela de a demonta constructele acestei propagande. Dacă propaganda de război repetă minciuna cu scopul de a o impune ca adevăr, noi trebuie să repetăm adevărul pentru a bloca minciuna propagandistică”.

Legendă foto: Prof. univ. dr. Sorin Bocancea alături de Nicolae-Miroslav Petrețchi, Președintele Uniunii Ucraienilor din România, și Dorin Popescu, Președintele Asociației Casa Mării Negre.